Kallxo: Od januara do jula na radnom mestu poginulo 11 osoba

Bager mašina radovi na putu
FOTO: KoSSev

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nedostatak signalizacije, opasni otkriveni prostori, prisustvo dece na gradilištima, otvoreni električni kablovi na radnim mestima, nebezbedne skele i radnici koji nisu opremljeni adekvatnim radnim alatima, samo su neke od nepravilnosti utvrđenih u poslednjoj akciji Inspektorata za rad.

Usled ovih nepravilnosti obustavljen je rad u tri objekta do utvrđivanja mera zaštite na radu.

Jedanaest ljudi od početka ove godine izgubilo je život radeći u građevinskom sektoru.

Veliki broj umrlih na radnom mestu naterao je Inspekciju rada da sačini operativni plan i počne da kontroliše građevinska preduzeća.

„Od januara do jula ove godine bilo je 11 smrtnih slučajeva od posledica nesreća na radu, pa smo zbog lošeg stanja koje smo zatekli u građevinskom sektoru odlučili da preduzmemo akciju u regionu Prištine šifrovano ‘Bezbednost i zdravlje na radu’“, rekao je glavni inspektor rada, Hekuran Nikči (Nikçi) za Kallxo.com.

Radi provere bezbednosti na radu u građevinskom sektoru, na teren je izašlo osam inspektora rada, podeljenih u četiri tima.

Samo juče, 5. septembra, pregledano je više desetina objekata i u svakom od njih je nedostajala zaštita na radu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.