Kallxo: Elektroseveru petogodišnja licenca; Saznajemo – još uvek bez zvaničnog obaveštenja

FOTO: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) licencirala je  na pet godina srpsku kompaniju „Društvo elektrosever“ za snabdevanje električnom energijom četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova.

Odbor RUE je jednoglasno izglasao ovu tačku dnevnog reda.

Predsednik odbora Regulatorne kancelarije Imer Fejzulahu (Ymer Fejzullahu) potvrdio je da će ova kompanija snabdevati četiri opštine na severu.

„Četiri opštine na severu Kosova – Severnu Mitrovicu, Zubin Potoku, Zvečan i Leposavić snabdevaće ovo preduzeće. U licenci treba ponoviti da se radi o snabdevanju četiri opštine po neregulisanim cenama od strane operatora, što znači da će ove opštine biti snabdevane po neregulisanim cenama koje nudi ovaj snabdevač. Potrošači četiri opštine imaju pravo da se snabdevaju po neregulisanim ili tržišnim cenama od strane Elektrosevera“, rekao je Fejzulahu.

Preduzeće „Društvo elektrosever“ je krajem decembra 2020. godine podnelo zahtev za licenciranje, dok do danas nije dobilo licencu jer je to zavisilo od poštovanja Briselskog sporazuma.

Zatražena je registracija i licenciranje srpske kompanije u okviru dijaloga u Briselu 2013. godine, gde su Kosovo i Srbija potpisale energetski sporazum. Strane su postigle sporazum u 15 tačaka 19. aprila 2013.

KoSSev: Kako saznajemo,“Elektrokosmet“ još uvek nije dobio zvanično obaveštenje (do objavljivanja ove vesti), a koje podrazumeva obaveštenje pisanim putem.

Ukoliko se ova vest potvrdi, petogodišnja lincenca, prema postignutoj mapi puta može da bude ukinuta u slučaju nepoštovanja odredbi usaglašenih zaključaka sporazuma nakon 100 dana od izdavanja dozvole za snabdevanje uz prethodnu konsultaciju između strana, uz pomoć EU, u periodu od najviše 15 dana. EU će dati stručno mišljenje ako to zatraži najmanje jedna od strana.

Takođe, kako saznajemo, „neregulisane cene“ znače da „Elektrokosmet“ neće morati da primenjuje tarifne stavove koje primenjuje javni snabdevač KESCO.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.