Kallxo: Kako su Albanci korumpirajući sve postali gospodari Brezovice

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Pre tri godine, istraživačka emisija „Kallxo Pernime“ uspela je da intervjuiše jednog od 15 svedoka optužbe u predmetu poznatom kao Brezovica. U detaljima navedenim u intervjuu spominju se ogromne donacije lokalnim i centralnim funkcionerima i brojne korupcijske šeme, koje su omogućile izgradnju preko 800 hotelskih zgrada u poznatom kraju Brezovice. „Nijedna građevinska dozvola nije mogla da se dobije bez davanja 10.000 evra. Dozvolu plaćamo i do 200-250 hiljada evra. Bili smo gospodari Brezovice, dobili smo šta smo hteli, uspeli smo da promenimo ime reke, iz reke u potok. Uništili smo planine i posekli stotine godina stare hrastove”.

Ovo su samo neki delovi njegovog priznanja koje do danas nije emitovano zbog istrage Tužilaštva, ali od sinoć u emisiji Kallxo Pernime možete pratiti njegovo priznanje.

Emisija je otkrila kako su albanski biznismeni uspeli da postanu gospodari Brezovice korumpirajući srpske zvaničnike opštine Štrpce i albanske zvaničnike u Vladi Kosova.

Na početku emisije, novinar Krešnik Gaši je otkrio tok istrage događaja.

Tamo se dokazuje da je dosije „Brezovica“ počeo da se istražuje 2016. godine, ali da je tada istraga bila u zastoju. Dokazi koji se spominju u emisiji pokazuju da je gradnja na Brezovici počela posle 2012. godine kada su neke albanske kompanije počele da grade vile u toj oblasti. Podaci pokazuju da su albanski privrednici uspostavili veze u opštini Štrpce i korupcijom su uspeli da dobiju građevinske dozvole u ​​ovoj opštini.

Prema dosadašnjim podacima, radi se o preko tri miliona evra mita, za koje se sumnja da je pripao bivšem predsedniku opštine Branislavu Nikoliću, ali i drugim funkcionerima, među kojima su i ljudi u Vladi Kosova i Ministarstvu životne sredine. Istražuje se period od 2021. godine, u prvom delu emisije biće prikazana i akcija Tužilaštva i teška krivična dela na području Brezovice. Tamo su u kući gradonačelnika Nikolića pronađeni snimci iz momenata kada se sumnjalo na korupciju i drugi podaci iz racija. Emisija je počela da se emituje u subotu od 20:10 na RTV Dukađini i na Fejsbuku Kallxo.com.

Kallxo: Bunkeri evra u kuhinji i drugim delovima kuće bivšeg gradonačelnika ŠtrpcaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.