Kako izgleda uzimanje stikera za RKS tablice

Izdavanje nalepnica za RKS tablice na srpskoj strani punkta na Jarinju protiče bez problema. Putnici na ovom prelazu od službenika dobijaju instrukcije kako da izvedu ovu radnju i upozorenje da stikere ne smeju da skidaju „dok se nalaze na teritoriji Srbije“. 

Na prelazu Jarinje ovog jutra nema većih gužvi. I na jednoj i na drugoj strani čeka se od 15 do 20 minuta.

Kako smo se i sami uverili izdavanje stikera za RKS tablice protiče nesmetano i bez dužih zadržavanja.

Putnici koji su se uputili ka Raški sa RKS tablicama prolaze regularno sa kosovske strane prelaza, dok na srpskom kontrolnom punktu dobijaju četiri nalepnice. Dve za prednje i dve za zadnje tablice.

Stikeri se lepe na licu mesta u zaustavnoj koloni na samom prelazu, a od dokumentacije nije potrebno ništa više od onoga što se tražilo i ranije.

Na prelazu Jarinje rečeno nam je da ne smemo skidati stikere dok se ne vratimo na teritoriju Kosova.

Ujedno, srpski policijski službenici rekli su nam da u slučaju da nam se nalepnica odlepi tokom boravka u Srbiji, neophodno je da pozovemo broj 192 na koji ćemo dobiti informacije o tome gde preuzeti nove stikere.

Sa druge strane, ujedno su nas upozorili da ukoliko stikere skinemo sami, činimo prekršaj.

Pri povratku, nakon što se prođe srpski policijski kontrolni deo, i pre nego se pristupi proveri kosovskih službenika, skidaju se nalepnice.

Podsetimo, Srbi su blokirali magistralne puteve kod prelaza Jarinje i Brnjak 14 dana u pokušaju da spreče odluku kosovske vlade o reciprocitetu sa tablicama, odnosno uvođenje probnih tablica za vozila sa registarskim oznakama gradova u centralnoj Srbiji, a istovremeno i ukidanje srpskih tablica sa oznakama gradova na Kosovu.

Specijalne jedinice Kosovske policije su se prethodno rasporedile pod zvaničnim obrazloženjem „obezbeđivanja granice“ prilikom pokušaja da sprovedu odluku, da bi se 30. septembra u Briselu postigao dogovor o rešenju krize, odnosno režimu nalepnica koji se u javnosti tumači kao dogovor iz 2016.

Privremeno se od počev 4. oktobra preko „državnih simbola“ za vozila SRB koja voze na Kosovu i RKS za ona koja voze na teritoriji pod kontrolom srpske vlasti lepe nalepnice.

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.