Kajari sa Kurtijem i čelnicima SL o bezbednosnoj situaciji

kajari i kurti
FOTO: KFOR

Komandant KFOR-a general-major Ferenc Kajari u toku nedelje sastao se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, sa predsednikom Srpske liste i ministrom za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri opštine na Severu, saopšteno je iz ove misije.

Kajari je, kako se navodi u saopštenju, sa njima razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Severu i obavestio ih o aktivnostima KFOR-a u obezbeđivanju slobode kretanja i sprečavanju eskalacije situacije.

„General Kajari je rekao da KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na svakodnevnu implementaciju svog mandata – zasnovanog na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine – da obezbedi bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu“, navodi se u saopštenju KFOR-a.

General Kajari iskoristio je priliku i da demantuje navode pojedinih medija da trupe KFOR-a obučavaju pripadnike Kosovske policije i KBS-a.

Osvrnuo se i na barikade na Severu od 31. jula, rekavši da ih je KFOR za zabrinutošću pratio i bio zabrinut zbog „rizika da se tako napeta situacija pretvori u nasilne incidente“.

Komandant KFOR-a pozvao je obe strane na suzdržanost, izbegavanje jednostranih akcija i nasilja, te kazao da ova misija ostaje posvećena pružanju bezbednosnog okvira za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Ovi sastanci održali su se usred  diplomatske ofanzive međunarodnih predstavnika, pre svega EU i SAD u pokušaju da se spuste trenutno narasle tenzije oko situacije na Severu.

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.