Kafići u Mitrovici i Zvečanu do ponoći, rigorozne kontrole

Rad ugostiteljskih lokala u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu ograničava se do ponoći. Rigorozna kontrola lica vršiće se u ugostiteljskim objektima, a biće kontrolisani i svi sumnjivi učesnici u saobraćaju – ovo su zaključci sa današnjeg sastanka šefa operative Kosovske policije za region Sever, Željka Bojića, i zamenika ministra unutrašnjih poslova Kosova, Milana Radojevića, sa predstavnicima lokalne samouprave Zvečana i Mitrovice – Goranom Rakićem i Ivanom Todosijevićem. Zajednički sastanak usledio je nakon nemirnog vikenda na Severu KiM-a, kada su braća A.N i A.Đ. teško povređena iz vatrenog oružja, a potom je bačena i bomba na policijsku patrolu. Preostaje da današnje odluke verifikuju skupštine ove dve opštine na svojim zasebnim sednicama.

U saopštenju gradonačelnika Rakića, nakon današnjeg sastanka, navodi se da je doneta odluka da se podrži rad Regionalne policije za Sever, u cilju održavanja javnog reda i mira, kao i da se već na prvoj narednoj skupštini u obe opštine donesu odluke i mere kojima se reguliše rad svih lokalnih ugostiteljskih objekata.

U naknadnom pojašnjenju za KoSSev, šef operative regionalne policije, Željko Bojić, objašnjava koje su to mere:

"Svim kafićima, kafe barovima i mestima gde se okuplja omladina, ograničava se rad do 12 časova uveče. Vršiće se rigorozna kontrola svih sumnjivih vozila i lica, kao što je to bio slučaj i u prethodnim danima. Nastavljamo sa tim, sa posebnim akcentom na vikende, kada su izlasci češći. Mera je i da će se vršiti kontrola lica u samim barovima. Naglašavam da su sve mere u skladu sa važećim zakonima i procedurama."

Podsetimo, rad ugostiteljskih objekata u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu je još 2008. ograničen do ponoći, međutim, takvu odluku vlasnici lokala nisu poštovali.

Bojić je apelovao na građane, posebno na omladinu, da ostanu smireni i da vode računa o sopstvenoj, ali i o bezbednosti drugih ljudi.

I sa današnjeg sastanka takođe je upućen apel građanima:

"Apelujemo na građane, roditelje, vlasnike ugostiteljskih objekata da podrže sve aktivnosti koje će u narednom periodu sprovoditi organi reda, zajedno sa lokalnom samoupravom."

Dvadesettrogodišnji A.Đ. i njegov rođeni brat – devetnaestogodišnji A.N. teško su povređeni u subotu ujutru ispred zvečanskog kafe bara "Trebjesa", kada su na njih iz vatrenog oružja pucali S.Đ. i P.P, obojica rođeni 1997. godine. Mlađi od dvojice braće A.N smešten je u Kliničko-bolničkom centru, u Kragujevcu i bori se za život, dok se njegov stariji brat A.Đ. oporavlja u bolnici, u Kosovskoj Mitrovici. Dan nakon ove pucnjave, bačena je i bomba na policijsku patrolu u blizini NIS-ove pumpe na putu Mitrovica-Zvečan, kada je lakše povređen policajac B.B.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.