Kada međunarodni predstavnici na Kosovu kažu "Prevrnućemo svaki kamen"

"Ni jedan kamen neće ostati neprevrnut kako bi se objasnile sve navedene sumnje o EULEX-u" – rekao je šef civilnih misija u spoljnoj službi EU, Kenet Din, a Koha ditore danas objavila na naslovnoj stranici. Ova rečenica je za sada, međutim, samo poslednja u nizu istih izjava koje međunarodni predstavnici na Kosovu po običaju izreknu nakon svakog većeg zločina, ili teškog krivičnog dela. Istrage, po pravilu, ostanu bezuspešne i nezatvorene.
 
Bez obzira na mnogobrojne ekipe međunarodnog vojnog i civilnog osoblja koje su se na Kosovu smenjivale od '99. i uprkos svim dosadašnjim nezatvorenim i neuspešnim istragama o brojnim zločinima i teškim krivičnim delima, a koji su se desili tokom njihovog prisustva i upravljanja, najviši međunarodni predstavnici su na Kosovu isticali frazu o svojoj odlučnosti i posvećenosti – da će "prevrnuti svaki kamen" i pronaći počinioce; počev od masakra 14 srpskih žetelaca, preko postavljanja eksploziva pod autobus "Niš express", ubistva dece u Goraždevcu, ubistava Srba na jugu Kosova, sve do ubistva EULEX-ovog carinika Audriusa Šenavičiusa 2013. na Severu Kosova.
 
"Prevrnućemo svaki kamen kako bi pronašli ubice," rekao je svojevremeno šef UNMIK-a, Bernard Kušner, nakon ubistva 14 srpskih žetelaca, 24. jula 1999, na njivi u selu Staro Gracko, nadomak Lipljana.
 
Slučaj je do danas ostao nerešen.
 

Pročitajte još:

Goraždevac: Kamenje koje se prevrće 11 godina

"Prevrnuću svaki komad zemlje kako bih pronašao ubice dece," rekao je komesar UNMIK policije, Štefan Feler, posle ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece koja su se kupala na rečici u Goraždevcu, 15. avgusta, 2003.  

 
Dve nedelje kasnije, istu rečenicu izgovorio je i tadašnji šef UNMIK-a, Hari Holkeri, tokom posete Severnoj Mitrovici:
 
"Mogu da vas uverim da ni jedan kamen neće ostati neprevrnut, dok oni koji su krivi ne budu privedeni pravdi." 
 
Slučaj je do danas nerešen.
 
Kada su avgusta 2005, u Štrpcu ubijena dva Srbina i ranjena još dvojica, tadašnji šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen, poručio je Kosovskoj policiji da "ni jedan kamen ne ostane neprevrnut" u istrazi za napadačima na Srbe.
 
Slučaj je ostao nerešen. 
 
Prošle godine, nakon ubistva litvanskog carinika EULEX-a, Audriusa Šenavičiusa, na putu Kosovska Mitrovica – Leposavić, kod mesta Ložište, tadašnji šef EULEX-a Bernt Borhart je istom rečenicom objasnio trud koji će EULEX da uloži kako bi se pronašao Šenavičijusov ubica: 
 
"Ja sam rekao majci koja je došla ovde po telo ubijenog sina da ćemo prevrnuti svaki kamen da pronađemo osobu koja ga je ubila  i mi ćemo to uraditi."
 
Slučaj je do danas nerešen.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.