„Kad neviđeni plan za Kosovo počne da se razgolićuje“

Ja razumem predsednika zašto je imao potrebu da se sastane sa vladikama i patrijarhom. On je prošle godine, u vreme i prolećnog i jesenjeg sabora zapravo imao vrlo kritičke, čak bih rekao i pomalo i neukusne primedbe na račun stava SPC. Ja ću vas podsetiti na to šta je on govorio tada: da se crkva meša u politiku, da joj to nije uloga i da joj tu nije mesto, drugo, da crkva ne razume šta je državni suverenitet, što je stvarno jedna neverovatna stvar. I treće, on je faktički odbio pravo Crkvi da razmišlja, optužujući crkvu da se politizuje i da se svrstava u neku drugu političku ocenu što je dobro – ocenio je u Pressingu TV N1 politikolog Cvijetin Milivojević.

„Prema tome, ovo je bila potreba u situaciji kada on onaj svoj neviđeni plan za Kosovo pomalo razgolićuje, odnosno plan koji je Vučić pokazao samo predstavnici za EU na Kosovu, Mogerini i Tačiju“, kaže Milivojević.

„On je krenuo sa tom naopakom pričom“, kaže dalje za Vučića.

Kosovo i Metohija i mozaik, ravnopravne teme u razgovoru sa vladikama

„Primetili ste, možda, da je gospodin Vučič faktički rekao, danas je to objasnio, da zapravo postoje dve ravnopravne teme koje su juče bile u razgovoru sa vladikama. Jedna je Kosovo, a druga, jednako ravnopravna, da li će biti dovoljno sredstava da se uradi neki mozaik. Bože me oprosti, ja moram da kažem, ja mislim da je ipak Kosovo i Metohija za Srpsku pravoslavnu crkvu ipak važnije od jednog mozaika, makar on koštao i nekoliko miliona nečega. Barem bih ja tako razmišljao da sam neko značajan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, objasnio je Cvjetin Milivojević.

„Njemu nije bilo mesta tamo“, naveo je Milivojević, naglašavajući da, osim predsedničkih ceremonijalnih dužnosti predsednik ne vodi politiku, ali je to, priznaje dalje, u praksi drugačije.

Upravo za srpskog predsednika kaže da je izašao iz okvira, posebno kada je Kosovo, odnosno državni suverenitet i teritorijalni integritet u pitanju.

„Eventualno je mogla da se pojavi gospođa Brnabić, ali očigledno nije bilo namere da se pojavi g-đa Brnabić, već gospodin predsednik, koji se meša u sve“, naglasio je.

Bilo je mnogo primerenije da se predsednik Republike pojavio nakon šest godina u Narodnoj skupštini Srbije.

Vučić se i na Saboru 2013, pojavljivao kao prvi potpredsednik vlade, podsetio je Milivojević.

„U međuvremenu je on otišao predaleko u razgovorima o Kosovu, to on sam priznaje. On je nametnuo temu razgraničenja što je apsolutno protivustavno“, rekao je Cvijetin Milivojević.

U Pressingu je govorio i religiolog Miroslav Keveždi. Ima utisak da su stavovi predsednika i Crkve, posle poslednjeg susreta, ako ne približeni, onda olabavljeni, i da je njegov utisak da je Vučić dobio nešto veći manevarski prostor.

„Ranije se videlo da postoji tvrdi stav SPC da Kosovo jeste u sastavu Srbije i da tu nema drugog rešenja. Čini se da postaju svesniji realnosti (…) Pre ovog sastanka bio je onaj gde je predsednik prezentovao platformu Prištine (…) Mislim da je tada govorio o posledicama. Spoznalo se da je status kvo isto nerealan. Ne može se zamrznuti pozicija ako nemate kontrolu s druge strane. Takse su pokazale da je prostor za pogoršanje prisutan“, ocenio je Keveždi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.