K. Mitrovica: Počelo obeležavanje Svetosavske nedelje

U okviru svetosavske nedelje koja se od danas do nedelje  – 31. januara, obeležava u Kosovskoj Mitrovici i na KiM-u, gradska biblioteka "Vuk Karadžić" ogranizuje izložbu fotografija i promociju časopisa. Ove godine biblioteka je pripremila i popuste za svoje buduće članove u toku Svetosavske nedelje.​

Izložba fotografija pod nazivom "Uskliknimo s ljubavlju", u holu biblioteke, biće otvorena danas i trajaće do nedelje. Sutra će, takođe, u holu biblioteke biti održana promocija časopisa "Školama u pohode", čiji je izdavač kulturni centar "Dragica Žarković". Promocija počinje u 12 časova. 

Gradska biblioteka je, takođe, tokom proslave Svetosavske nedelje svojim budućim čitaocima omogućila i popust na godišnje članarine, te će tako u toku ove nedelje, umesto sadašnjih 500 dinara, članarina iznositi 350.

Ovonedeljni događaji u gradskoj biblioteci su i uvod za predstojeću školsku slavu Sveti Sava – 27. januara, koja se tradicionalno proslavlja u svim školama na KiM-u koje funkcionišu po sistemu Republike Srbije. ​Savindan se u svim školama proslavlja uz priredbe koje su pripremili đaci i himnu posvećenu Svetom Savi. 


Sveti Sava, rođen kao Rastko Nemanjić, inače najmlađi sin Stefana Nemanje, bio je monah, iguman manastira Studenica, književnik, diplomata, ali i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Smatra se jednom od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i srednjevekovnog književnog stvaralaštva. Dan njegove smrti po gregorijanskom kalendaru – 27. januara, proslavlja se i kao Dan prosvete. 


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.