Južno voće kivi uspeva i u Dobrotinu, kraj Gračanice

Kivi
Foto: RTK2

Pedesetpetogodišnji Srboljub Živić iz Dobrotina, kraj Gračanice, već pet godina za redom u svom dvorištu gaji kivi, koji spada u južno voće i nije baš uobičajen za naša područja, prenosi RTK2.

Živić u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, ističe da je kivi zasadio iz radoznalosti i da se na njegovo iznenadjenje kivi razvio. Kivi je dugogodišnja biljka, čiji plodovi sazrevaju u novembru, a Živić kaze da se pre početka gajenja obrazovao putem interneta.

“Kivi mora da bude muški i ženski, zbog oplodnje, jer samo kao jedna biljka ne može da opstane, ne može da se oplodi. Muški kivi ima mali tučak, one male crne tačke, a kod ženskog kivija je veliki buket za oplodnju. Kivi se jednom zasadi i traje dugo godina, kao loza. Može da se zaseje i u proleće, a može i u jesen”, kaže Živić.

Živić navodi da se kivi održava kao loza i da je jako bitna rezidba kako bi se grane pripremile jer mora da ima mrežu koja se penje na gore. On ističe da godišnje jedno drvo kivija može dati i do 200 kilograma plodova.

“Fantastično rađa. Ako je star koren može i do 200-300 kilograma da rodi, ali zavisi i od toga kako se formira, koliko se opruži i koliko mu daš prostora da se širi” kaže Srboljub.

Kivi nije previše zahtevna voćka i osim sunčanog i toplog vremena, potrebno joj je redovno zalivanje.

“Kivi traži dosta vode, svakodnevno zalivanje, naročito kada su visoke temperature. Sam kivi je, inače, pun vode i evo sada da odsečeš jedan prutić ono kaplje voda iz njega”, navodi Srboljub.

Živić kaže da razmišlja i da proširi proizvodnju kivija kako bi kasnije mogao da krene sa prodajom na tržištu.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.