Južna Mitrovica: Kosovski premijer zatražio od rudara da prekinu štrajk, rudari će razmisliti i odlučiti sutra

22:30 – Kosovski premijer zatražio od rudara da prekinu štrajk, rudari će razmisliti i odlučiti sutra

Iako su pojedini kosovski mediji danas oko 12 najavili dolazak kosovskog premijera Ise Mustafe u rudnik Stari Trg, gde rudari štrajkuju glađu, to se nije dogodilo, a umesto toga, Mustafa je uputio pismo rudarima Trepče, potvrđeno je iz kancelarije kosovskog premiejra, a preneli svi kosovski mediji.

Premijer Mustafa izrazio je opredeljenost Vlade da spreči bilo kakvu akciju koja bi naškodila interesima Trepči i “državi Kosovo”, pozivajući na prekid štrajka i da se “svi zajedno posvete radu u nacionalnom interesu, u interesu države Kosovo,” navodi Koha.net.

“U pismu  Mustafa uverava rudare da Vlada Kosova preduzima sve moguće i potrebne radnje za rešenje pravnog statusa Trepče, jednom zauvek u interesu rudara i građana Kosova. U pismu je premijer Mustafa objasnio i korake koje je vlada preuzela kako bi se izbegao bankropt Trepče i pružila razvojna perspektiva," navodi dalje Koha.

Sa druge strane, Savet rudara i Uprava Trepče analiziraće pismo koje su dobili od svog premijera, kako bi odlučili da li će sutra nastaviti štrajk. Generalni direktor Trepče,Ahmet Tmava, rekao je da će u četvrtak ujutru doći u rudnik i izneti svoj stav povodom pisma koje su dobili od premijera. Tmava je rekao da je Premijer dao vremenski okvir u kojem će izvršiti dužnosti i obaveze koje Vlada ima u vezi sa Trepčom.

 

11:45 – Kosovski premijer Isa Mustafa svakog časa treba da stigne u Stari Trg

Svi kosovski mediji preneli su danas između 11:30 i 12:00 šture informacije o ultimatumu koji su rudari postavili sa jedne strane, a koji odlažu do 12, i napora koje kosovska vlada preduzima da reši zahteve rudara. Oni traže da se Trepča transformiše u javno preduzeće, što je za sada Srbija sprečila svojom diplomatskom akcijom.

Direktor Starog trga, Ćazim Jašari, rekao je da iako je rok za ultimatum rudara istekao u 12 časova, rudari će sačekati dolazak kosovskog premijera Ise Mustafe u rudnik i koji svakog časa, po njegovim rečima, treba da stigne, preneo je Kosovapres.

Po njegovim rečima, tek nakon razgovora Premijera sa rudarima, preduzeće se dalji koraci u vezi sa tokom štrajka, a nije isključio ni mogućnost da se rudari pešice upute u Prištinu.

Isa Mustafa poručio: Vučić može da obmanjuje srpske građane, ali mi znamo da je sve naše

Kosovski premijer Isa Mustafa na svom Fejsbuk profilu poslao je poruku srpskom premijeru Aleksandru Vučiću da Kosovo nije u njegovom vlasništvu, a da je Vučiću bila potrebna dozvola za ulazak na Kosovo:

"Vučić može da kaže da su sva društvena preduzeća njegova da bi obmanuo srpskog građanina, ali mi znamo da su sva naša i ne treba niko da se brine. Nikome ne treba da dobije odobrenje da bi ušao u svoje vlasništvo, ali Vučiću je potrebna dozvola da bi ušao u bilo koji deo Kosova, jer smo mi gospodari svoje zemlje i ne pregovaramo ni sa kim o vlasništvu naše zemlje. Odluku, kojom su stvoreni uslovi da se Trepča suoči sa stečajem od 2. februara, nije donela Srbija, već Specijalno veće Vrhovnog suda Kosova, lokalno i međunarodno. Ali Skupština Kosova je izmenama zakona o organizaciji preduzeća sprečila mogućnost stečaja. Mi treba da rešimo naše probleme bez uslovljavanja i ne sa populističkom politikom, jer ova zemlja treba da se stabilizuje i svi mi treba da budemo odgovorni za njenu stabilizaciju."

11:33 – 700 rudara u Starom Trgu nastavlja štrajk na 8. horizontu

Nakon 24 sata od početka protesta na 8. horizontu rudnika “Stari Trg”, oko 700 rudara i jutros nastavljaju štrajk, javljaju kosovski mediji. Prema prvobitnim izveštajima, oko 250 rudara počelo je da protestuje nakon odluke kosovske vlade da se u ponedeljak u skupštini ne izglasa tzv. Zakon o Trepči, odnosno da se ovaj rudarskometalurški kombinat, koji ima pogone na severu i jugu Kosova i dve različite uprave – izuzme iz Zakona o javnim preduzećima, čime u ponedeljak nije započeo proces transformacije statusa Trepče u javno preduzeće i tako stavio pod kontrolu vlasti iz Prištine. A pojedini mediji najavili su i započinjanje štrajka rudara Ajvalije i Kišnice.

Kosovski mediji su, međutim, preneli različite informacije o zdravstvenom stanju rudara. Dok je RTK jutros javila da je njihovo zdravstveno stanje relativno dobro, i da se “možda može čuti o hipertermiji”, portal Veriu.info je preneo da je zdravstveno stanje rudara pogoršano zbog teških uslova koji vladaju na osmom horizontu ovog rudnika, na kojem rudari protestuju. A list “Epoka e re”, koji takođe izveštava da su rudari “relativno dobro”, dodaje, pored moguće hipertermije – probleme sa glavoboljom i vizuelnom orijentacijom. Sa radnicima je sve vreme zdravstvena ekipa iz Južne Mitrovice.

Pročitajte još:

Kosovski Albanci revoltirani zbog Trepče i Jablanovića: protesti u Starom Trgu, Prištini, Lipljanu i Uroševcu

Radnike od juče obilaze političari i predstavnici institucija. Rudare je jutros posetila delegacija rukovodstva PTK, koja je izrazila solidarnost sa njihovim zahtevima, kao i direktor Zdravstvenog centra iz Južne Mitrovice, Neđarije Islam-Plana.

Udarna vest u jučerašnjoj kosovskoj štampi bio je ipak sukob zabeležen pred kamerama između direktora Trepče, Ahmeta Tmave, sa članovima AAK delegacije – Donikom Kada-Bujupi i Palj Ljekajem, koji su obišli rudare, ali je Tmava zatražio da napuste rudnik i ne “politizuju štrajk”. Ovi poslanici su, međutim, odbili da to učine, rekavši da su “birani od strane naroda”, te da tako “imaju pravo da ostanu.”

Rudare su juče obišli i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, zajedno sa upravnikom Trepče na jugu, Ahmetom Tmavom i koji nisu uspeli da ih ubede da prekinu štrajk, javio je Kosovapress. Bahtiri i Tmava su se juče, u toku dana, sastali ovim povodom i sa kosovskim premijerom Mustafom, koji im je preneo poruku da su “nedavne akcije vlade spasile Trepču od bankropta”. 

Sami rudari su juče zatražili da ih obiđe kosovski premijer i razgovara sa njima kako bi našli rešenje da prekinu sa štrajkom, javio je KlanKosova, a preneo portal Veriu.info.

“Jedini zahtev koji imamo jeste da Vlada i kosovski Parlament usvoje zakon i to za preduzeće Trepču,” rekao je jedan rudar za ovu agenciju.

 


Ovo nije prvi štrajk albanskih rudara u Starom Trgu, a štrajkovi su posebno bili poznati tokom zaoštravanja političke situacije na Kosovu i Metohiji u bivšoj Jugoslaviji, tokom osamdesetih i devedesetih  prošlog veka.

Početkom 1989. godine najavljene promene Ustavnog polažaja Srbije izazvale su generalni štrajk albanskih rudara u rudniku Stari Trg.

Tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, Slobodan Milošević, otišao je na Kosovo, međutim, nije uspeo da ubedi Albance da prekinu štrajk. 

U Beogradu je 28. februara ispred Savezne Skupštine demonstriralo više stotina hiljada ljudi, tražeći hitno rešavanje situacije na Kosovu. Videvši da je srpski lider dobio podršku više hiljada ljudi, Predsedništvo SFRJ je istog dana odobrilo upotrebu vojske i uvelo vanredno stanje na Kosovu, nakon čega su specijalne snage srpske policije upale u rudnik i ugušile otpor. Izvršena su hapšenja, pokrajinsko rukovodstvo je smenjeno, a 23. marta je kosovski parlament prihvatio ustavne amandmane.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.