Julijanski kalendar: Srećna Nova godina!


Upravo je počela i Nova godina po Julijanskom kalendaru! U sredinama nastanjenim Srbima na Kosovu i Metohiji, organizovano je slavlje i ove godine – u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Gračanici.

Građani Kosovske Mitrovice i Zvečana dočekali su je obasjani višeminutnim tradicionalnim vatrometom sa zvečanske tvrđave. Oni kojima ne smeta hladnoća, uživaju u izvedbama srpskih pop muzičara na mitrovičkom šetalištu.

Sa početkom u 21:00 sa gradskog šetališta začula se truba, dok su potom usledili nastupi pop muzičara Vanje Mijatović i Željka Vasića, sa kojim su Mitrovčani ušli u još jednu – pravoslavnu Novu godinu.

Iako je tradicionalni vatromet sa Zvečanske tvrđave zasvetleo nebo nad Kosovskom Mitrovicom i Zvečanom tačno u ponoć, građani su slavlje započeli još od kasnih poslepodnevnih časova.

Tradicionalna „Ulica otvorenog srca“ obradovala je ranije danas mališane u Kosovskoj Mitrovici. Duž gradskog šetališta okupila se publika koja je uživala u nastupima dece iz osnovnih škola u našem gradu, uživali su i u lomljenju česnice, dok su lokalni proizvođači domaćih proizvoda izneli na štandove svoje proizvode.

Bogat program organizovan za doček Pravoslavne Nove godine u Leposaviću započeo je u dnevnom terminu, koncertom za decu predškolskog uzrasta i učenike od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola na platou ispred zgrade opštine na kojem su nastupili Leontina i Peđolino.

Kao i u Mitrovici, večernji program započeo je od 21 časa, na platou ispred zgrade SO Leposavić.

Kako je najavljeno, Nova godina se u najsevernijoj opštini tradicionalno proslavlja uz kuvanu rakiju, vino i bika na ražnju.

Otvorenim koncertom obeležen je doček 2020. po Julijanskom kalendaru i u Gračanici.

I u centru Gračanice pekao se vo na ražnju, uz vruću rakiju i kuvano vino.

Nova Godina po Julijanskom kalendaru proslavlja se i u manastirima širom Kosova i Metohije. Praznik Sveti Vasilije Veliki i i početak Nove godine večeras se u manastiru Draganac u Kosovskom Pomoravlju obeležava bdenjem sa liturgijom. Sutra će biti organizovan moleban za početak nove godine u 09:00.

FOTO: Deca se raduju Božiću, Novoj godini i snegu u manastiru Draganac/ manastir Daraganac

Tradicionalno, na prvi dan Nove pravoslavne godine u Vladičanskom dvoru u Prizrenu organizuje se prijem.

Proslava i u Beogradu

Ispred hrama Svetog Save u Beogradu se takođe dočekuje Nova godina. Pre dočeka, u 17 časova održano je bdenje u Maloj crkvi ispred hrama, a dok je za 20 časova bio zakazan muzički koncert, potom u 23:30 na platou ispred Hrama bilo je zakazano „Molepstvije“ za početak nove godine, kao i molitveni skup podrške srpskom narodu u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji i u svim srpskim krajevima. Za 14. januar zakazana je liturgija, a od 17 časova građani će imati priliku da slušaju horski nastup OŠ „Milan Rakić“.

KoSSev čestita Novu godinu onima koji danas slave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.