Jug Srbije ili "Istočno Kosovo": "Ovo Preševo je. Ko je gazda, ja ne znam"

Od oko 30.000 stanovnika Preševa, u samom centru ostalo je da živi svega oko 50 Srba. U okolnim selima ima ih još oko 200-250. Umesto 12 velikih državnih preduzeća u kojima su Srbi nekada radili i koja su sada zatvorena, privatni kapital – radnje, kafići i butici – sada su u rukama Albanaca. Dominantan je albanski jezik i natpisi na albanskom. Svake godine iz Preševa odu dve do tri srpske porodice i svoje kuće i imanja daju, po rečima meštana, praktično za džabe. Nakon najnovijih tenzija između srpskih i albanskih zvaničnika, ekipa Prve srpske televizije boravila je juče u ovom gradu na jugu Srbije. Pitali su meštane da li je za njih Preševo jug Srbije ili "Istočno Kosovo", odnosno, deo etničke Albanije ("velike Albanije") kako to tvrde Albanci. Srbi nisu želeli da pričaju pred kamerama, navodeći kao razlog to da oni treba da nastave da žive u Preševu, da ne žele probleme i neprijatnosti.

Na opštini piše jedno, unutra sasvim drugačije

U samom centru grada je teško pronaći Srbina. Iako, na opštini piše jedno, unutra je sasvim drugačije. Natpisi su dvojezični, ali u opštini nema nijednog srpskog odbornika, kaže meštanin Goran Ristić. On je jedan od retkih Srba u Bujanovcu koji je pristao da pred kamerama govori.

"Mi se ne pitamo, maltene, za ništa, ali ne mogu da kažem da lošije živimo, ili da, odemo u opštinu, neko nas ignoriše," kaže Ristić.

Ipak, kapital je u rukama Albanaca, skoro 99%, a Srbi teško dolaze do posla.

"Trideset naših omladinaca ima i nijedno naše dete ne radi. Pitajte njega, 700 dinara mu je dnevnica u kafiću," dodaje.

Goran i, pored toga, nema sumnju da je u Republici Srbiji:

"Po meni je ovo bio i ostaće jug Srbije."

Samo šest srpskih stanova ostalo, prodaju se gotovo za džabe

Jedina zgrada u kojoj su Srbi u Preševu ostali da žive je gotovo ruinirana dvospratnica, na samom izlasku iz grada, sa samo 6 stanova.

"Šta ću ja ovde? Šta ću ja sama ovde," govori na stepeništu zgrade jedna od stanarki, dodajući da su njena deca otišla. Kaže da Albanci "ucenjuju" cenom. Stanovi se prodaju "gotovo za džabe".

Meštani reporterki: Nisi slepa, sama vidiš kako stoje stvari

"Pitanje koje je izazvalo najviše podrugljivih komentara jeste to da li ovi građani koji žive ovde, žive na jugu Srbije ili u istočnom Kosovu. Na to sam dobila odgovor da nisam slepa i da sama mogu najbolje da vidim kako stoje stvari. Takođe, njima njihovi lideri poručuju da je ova teritorija njihova," ovako je iz centra Preševa, reporterka TV Prve, Jovana Jovančić, prenela delić atmosfere koju je ove nedelje zatekla u Preševu, a u jeku visokih tenzija najnovije razmene oštrih izjava između srpskih i kosovskih zvaničnika u vezi sa tzv. Velikom Albanijom. 

Na pitanje gde žive građani srpske, ali i albanske nacionalnosti, za TV Prva odgovaraju različito.

I dok Srbi kažu: "Za mene je bio i ostaće jug Srbije", "Jug Srbije"; Albanci odgovaraju: "Ovo Preševo je. Ko je gazda, ja ne znam"; "Za sada je jug Srbije"; "I to i to, i velika Albanija je ovde".

Kratku reportažu TV Prva emitovanu u sinoćnim vestima možete pogledati OVDE od 05.30 minuta.


Pročitajte još:

Musljiju: Preševska dolina traži oslobođenje, moj lider je Rama

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.