Jovanović: Ulica i blokada ukoliko Vučić prihvati evropski predlog, moraće da siđe s vlasti

Vlast mora da se menja, smatra lider novog DSS-a, Miloš Jovanović i kaže da Vučić time što ne odbija evropski predlog, otvara vrata ka priznanju Kosova od strane Srbije. Tvrdi da bi on sam, da je predsednik, odbio „veliku petorku“. Sa druge strane, kaže da će Vučić morati da siđe sa vlasti, ukoliko prihvati predlog.

„Ako su Srbi odlučili da se ispišu iz istorije i da ne budu narod, ako se to, ne daj Bože desi, a ja ću dati sve od sebe da se to ne desi – Kosovo secesionističko će biti onda priznato od Srbije, Srbije za 20 godina više neće biti, Republika Srpska će nestati, Srbi će se svesti na beogradski pašaluk, biće članica NATO pakta i to će biti jedan mulj i nestanank i silazak sa istorijske scene nekada slavnog naroda. I svaki predak može u grobu da nam se prevrće po 100 puta, jer ćemo u tom slučaju biti najgora, ali ubedljivo najgora generacija koju je srpski narod izrodio“.

Lider Novog DSS-a od juče boravi na Kosovu. Posetio je Kosovsko Pomoravlje, Štrpce, Svete Arhangele, a danas Veliku Hoču i Kosovsku Mitrovicu.

U intervjuu za KoSSev govorio je o predstojećoj sednici za Kosovo i tzv. evropskom predlogu za koji kaže da je pre svega evropsko-američki jer ga SAD podržavaju.

Podseća da je opozicija, uključujujći i Novi DSS zatražila održavanje sednice Skupštine Srbije koja je zakazana za 2. februar, upravo zbog ovog dokumenta, a kako bi, nakon Vučićevog sastanka sa „velikom petorkom“ saznali šta je to on spreman da „prihvati kao koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma“.

Jovanović, međum smatra da bi prihvatanje ovog dokumenta bilo protivustavno.

„Sam Aleksandar Vučić je rekao pre neki dan u svom jednočasovnom obraćanju da taj plan podrazumeva implicitno priznanje. Mislim da će čak i eksplicitno, tu sada u međunarodno-pravnoj doktrini – imate više mišljenja. On u svakom slučaju podrazumeva priznanje Kosova kao države, što je direktno protivustavno“, naglašava Jovanović.

Kaže da je Vučić „vrlo vešto i perfidno“ uspeo da od nečega što je neprihvatljivo za bilo koju suverenu državu, ali i za njega samog, do pre nekoliko nedelja – napravi nešto što je legitiman predmet rasprave.

Jovanović smatra da je Vučić prihvatio koncept predloga zbog pritisaka, te podseća na njegove izjave nakon sastanka sa „velikom petorkom“ kada je ujedno najavio mogućnost uvođenja sankcija i povlačenja investicija sa zapada, ukoliko Srbija ne sarađuje.

Uz podsećanje na izjavu francuskog ambasadora, Jovanović navodi da u slučaju odbijanja plana, zapravo Srbiji ne bi bile uvedene sankcije.

Ipak, smatra da bi došlo do prekida evrointegracija.

„Verovatno bi sam taj prekid imao određeni broj posledica, svakako ne pozitivnih, dakle verovatno negativnih u ekonomskom smislu. Ali, kakve god bile te posledice, bile bi daleko manje negativne od posledica priznanja – implicitnog ili eksplicitnog – secesije Kosova“, ocenjuje Jovanović.

Kaže da to povlači „tešku sudbinu Srba“, nezavisno od toga da li bi se formirala Zajednica srpskih opština ili ne.

„Ako bude Kosovo priznato kao nezavisno od strane Srbije, Srba na Kosovu u 20-25 godina više neće biti. Kakva god da je formalna neka zaštita Srba kao manjine. Dakle bićete manjina u novoj državi“, smatra Jovanović.

FOTO: KoSSev
Pretvorićemo se u beogradski pašaluk

Kaže da i on sam želi dobru platu, dobar život i da ne bude sukoba, te naglašava da je ovaj predlog neprihvatljiv, ali i da je rešavanje kosovskog pitanja samo početak.

„Zapadna politika nije samo nezavisno Kosovo. Zapadna politika je unitarna BiH. Oni od toga neće odustati, kao što neće odustati od ovoga. Sledeća etapa je BiH, odnosno nestanak Republike Srpske“, smatra Jovanović.

Posledično, kako navodi Jovanović, Srbija će da se pretvori u Beogradski pašaluk.

„U smislu jedna teritorijalno nepostojeća država gde će cela ta ideologija zapada biti opšte prisutna i gde neće biti više kolektivne ideje i solidarnosti“, rekao je.

Vučić manipuliše – nije tačno da nismo hteli konsultacije

On je demantovao navode srpskog predsednika da je opozicija odbila da ide na konsultacije u vezi sa predlogom EU, a uoči održavanja sednice.

„Aleksandar Vučić užasno manipulše, hteli smo da odemo na konsultacije. Niko nije odbio poziv“, rekao je Jovanović.

Naglašava da „kada imate medije možete skoro sve“, ali i, kako dodaje, ne baš sve, „jer narod nije glup“.

On precizira i da je u izjavi za jedan medij nedavno potvrdio da je spreman da ode na konsultacije.

„On sam je rekao, ‘opozicija hoće spektakl, neće konsultacije, ići ćemo na skupštinu’. Ne, opozicija nikada nije rekla da hoće spektakl, dovoljno smo odgovorni ljudi“, poručio je, uz naznaku da konsultacije ne isključuju održavanje vanredne sednice.

Očekujem Vučićev spektakl i pokušaj da Vučić građanima da gorku pilulu koju ne mogu da progutaju

A od predstojeće sednice Jovanović ne očekuje ništa dobro. Tvdi da će Vučić biti taj koji će da napravi spektakl.

„Mislim da će pokušati da se ižavljava nad nama. Ima i nož i pogaču u parlamentu. On može posle svakog našeg obraćanja da govori dva sata ako hoće, nema ograničenja, a repliku možete da dobijete, ali i ne morate“, rekao je Jovanović.

Ujedno očekuje da će Vučić pokušati da predstavi opoziciju kao „neodgovorne budale“, „primitivce“, „ludake koji ne znaju šta pričaju“, a da će, sa druge strane, pokušati da građanima da „pilulu gorku koju niko ne može da proguta“ – da se prihvati evropski plan.

„Ići će će na dva nivoa – delegitimizacija opozicije i legitimisanje sopstvene pozicije koja je protivustavna“.

Vučić promenio mišljenje oko članstva Kosova u UN

Jovanović nije siguran da li će Vučić tokom sednice da iznese detalje evropskog predloga.

Povodom Vučićevih navoda da je „velikoj petorci“ izrazio „brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“ predsednik Novog DSS pretpostavlja da je srpski predsednik mislio na član četiri predloga čiji je navodni sadržaj nedavno objavio Danas, u kojem se navodi da Srbija neće da se suprotstavlja članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Vučić je ranije govorio i da je članstvo Kosova u UN crvena linija i da to ne može da prihvati. Jovanović smatra da je Vučić promenio svoje mišljenje.

„Sada je spustio za oktavu. Ranije je to bilo neprihvatljivo, sada je izneo rezervu. To je sada već mnogo niže. Očekujem da će sledeće biti – ‘nema se druge'“, navodi Jovanović.

Kaže da se „iskreno nadao“ da će kada dođe prelomni trenutak – Srbija u EU bez Kosova ili Srbija koja se i dalje bori za Kosovo, ali bez Evropske unije, da niko neće moći tako lako da pogazi Ustav Srbije.

„Sada se više ne nadam kada je on (Aleksandar Vučić) u pitanju, na žalost“, kazao je Jovanović.

On ujedno podseća na reči srpskog predsednika od pre dva meseca – odnosno navode da nije želeo da prihvati evropski predlog.

„Reči Aleksandra Vučića su da je Kosovo najveća srpska svetinja i da ga nikom neće predati u ruke“, poručio je.

Kaže da za takvu politiku Vučić ima njegovu podršku i svih opozicionih patriotskih stranaka.

„Jedini je problem što on više takvu politiku ne vodi“, dodao je Jovanović.

Ukoliko Vučić prihvati predlog – ulica i blokada

Na više puta ponovljeno pitanje šta bi on i njegova stranka uradili ukoliko predsednik Srbije bude prihvatio plan, Jovanović je odgovorio da se protiv plana bori „svim institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima“

„Vrlo jasno – ulica ulica, blokada, blokada“, kaže Jovanović.

„Ljudi, mi pričamo o Ustavu, protivustavnim radnjama. Hajde da prevedemo to na srpski – izdaja, neko kaže to je veleizdaja. Da potpiše odricanje dela svoje teritorije?! Pa on se zakleo na suprotno. Kao i svaki predsednik države, ima zakletva u Ustavu – ne može to da uradi, nećemo mu dati da uradi. Pa ćemo uspeti. Ili, ne daj Bože, nećemo. Ako su Srbi odlučili da se ispišu iz istorije i da ne budu narod, da veruju u kolektiv, onda će da zasluže sudbinu. Ako se to, ne daj Bože desi, i ja ću dati sve od sebe, ali zaista sve od sebe da se to ne desi – Kosovo secesionističko će biti onda priznato od Srbije, Srbije za 20 godina više neće biti, Republika Srpska će nestati, Srbi će se svesti na beogradski pašaluk, biće članica NATO pakta i to će biti jedan mulj i nestanak i silazak sa istorijske scene nekada slavnog naroda. I svaki predak može u grobu da nam se prevrće po 100 puta, jer ćemo u tom slučaju biti najgora, ali ubedljivo najgora generacija koju je srpski narod izrodio“.

On ujedno naglašava da ima više mera koje bi povukao u slučaju da zvanični Beograd, kako kaže – ne daj Bože prihvati evropski predlog. O nekima, kada je Kosovo i Metohija u pitanju, „može javno da govori“, a za neke – ne, ali postoje mere i u centralnoj Srbiji.

„Da počnemo za početak da čistimo svoje dvorište. Da se vratimo na dvorište centralne Srbije – promena izbornog sistema, ozbiljna decentralizacija, ozbiljno jačanje vojske, vraćanje vojnog roka“.

Ako Vučić prihvati predlog, moraće da siđe sa vlasti, a ako ostane, ja odlazim iz politike

Jovanović za sada nema poruku Srbima sa Kosova ukoliko Vučić prihvati evropski predlog.

„Neću da dajem nikakve poruke dok ne bude krajnji ishod bitke“, kaže.

Ali, u suprotnom slučaju:

„On (Vučić) mora da siđe sa vlasti, jer ako to uradi ne može da bude na vlasti. Ako ipak ostane, pored svega, ja u politici neću biti“.

A da je Jovanović predsednik, dilemu nema – odbio bi evropski predlog.

„Velikoj petorci“ kazao bi, tvrdi – „izvinjavam se ljudi, ali to prosto ne mogu da uradim. To je protivustavno, to je protiv svih mojih ubeđenja, to ne možemo“.

On dodaje da ne zna kako bi Zapad tada reagovao – da li bi se prekinula saradnja sa zapadom i EU integracije.

„Videlo se kakva bi bila reakcija i onda biste u tome plivali“, poručio je.

Kaže da shvata značaj saradnje sa zapadom i to da robna razmena sa EU čini dve trećine ukupne robne razmene, dok ujedno ukazuje na značaj saradnje sa Istokom. Ipak, poručuje da „postoje stvari koje prosto ne možete“.

Ne možete da nam tražite da sečemo ruku, nogu. Nemojte da tražite od jednog naroda da izvrši samoubistvo

Upitan da li bi odbio predlog EU bez obzira na cenu, Jovanović iznosi hipotetički primer u kojem bi bio spreman ipak da prihvati predlog.

„Ako bi mi došao Amerikanac i rekao – bacićemo tri nuklearne bombe na vašu zemlju, onda bih rekao – dobro. Pretpostavljam da ne bih žrtvovao pet miliona Srba. Nisam ludak, ni budala, ali to je hipotetički, to ne može da se desi“, rekao je Jovanović.

Na pragu velikih geopolitičkih poremećaja

On tvrdi da je Srbija zapravo sada na pragu velikih geopolitičkih poremećaja koje joj idu u korist.

Kaže da nije rusofil i da mu je žao Ukrajinaca, ali i ocenjuje da Rusija, iako će imati velike gubitke, neće da izgubi.

„Sve će se promeniti. Imate mnogo manje tog podaništva evro-atlantskog u velikom broju zemalja i to se tektonski menja. Nije to pitanje decenija 3-4, to je možda pitanje jedne ili pola decenije“, rekao je.

On tvrdi da je na Srbima da istraju.

Ljudi razdrmajte se malo – treba promeniti kosovsku politiku, ali i vlast

Jovanović ocenjuje da vlast u Srbiji mora da se menja, ali i kosovska politika, i to iz korena, krenuvši od toga da se više ne raspodeljuje novac na osnovu stranačkog kriterijuma.

„Ja nemam problem sa Srpskom listom kao konceptom, već sa načinom. Ne može da se desi da u nekom mestu imate pet porodica koje nemaju ni dinara, a neke basnoslovno bogatstvo u centralnoj Srbiji“, kaže lider DSS.

„Napravili smo da je najvažnija stranačka knjižica – pa čak i ovde gde ne bi smelo da bude… Vi možete sa nekoliko miliona evra da napravite čudo u Velikoj Hoči ili u mnogim drugim enklavama južno od Ibra. Nekoliko miliona evra za državu Srbiju je apsolutno ništa“, rekao je Jovanović.

Naglašava da svi moraju da budu bolji – kako političari, tako novinari i drugi, ali i obični građani.

„Demokratija zahteva ozbiljne građane. Je l’ nas Vučić šiša, pa neka nas šiša. Ne Vučić, ko god da nas šiša, to znači da ne zaslužujemo bolje. Ljudi razdrmajte se malo. Nestaćemo kao narod, više nije samo pitanje KiM“.

Jovanović smatra da je uklanjanje barikada na Severu bila pogrešna odluka, ali:

 

„Kada treba da se diže tenzija na terenu – onda se diže tenzija na terenu, ide se do kraja. Ako ste podigli barikade, nemojte da ih uklanjate, ne da biste napravili rat, niko nije za rat, nego zato što zapadu ne treba konflikt, na Kosovu ni malo. Njima sve treba samo sukob ne“.

 

Kada su u pitanju mere za Kosovo, Jovanović bi nastavio kampanju odrpiznanja – jer se pokazalo da deluje, ali bi to, on za razliku od postojeće vlasti, koja je, prema njegovim rečima, radila taktički da poboljša svoju pregovaračku poziciju, uradio strateški.

„U ovom trenutku veći broj zemalja ne priznaje secesiju, nego što je veći broj onih koji priznaju, što nije nevažna stvar. To što su na zapadu te koje ne priznaju a mi gledamo samo zapad je naše ludilo, kao da je cela planeta, London, Pariz, Berlin…“

Preduzeo bi ozbiljno lobiranje sa ozbiljnim diplomatama, a na terenu – pomoć ravnopravna.

Jovanović navodi da nijedna država ne može da opstane a da nema instrument odvraćanja, te da upravo je to „kolika je sila iza vas“ je ono što „odvraća zapadnjake“.

O poseti Kosovu

Jovanović je juče došao na Kosovo. Istog dana boravio je u Kosovskom Pomoravlju, odnosno Klokotu, gde je posetio mladića koji je napadnut na Badnje veče. Boravio je i u Štrpcu, posetio manastir Sveti Arhangeli, gde je i prenoćio. Drugi dan posete započeo je u Velikoj Hoči, a nastavio ga obilaskom Kosovske Mitrovice. U svim ovim mestima on je obišao odbore svoje stranke.

Kaže da želi da podrži narod i pruži mu podršku, ali i da on ne predstavlja vlast, te da sa pozicije opozicije ne može da im pomogne, ali i da im kaže bilo šta.

„Ja nemam pravo da vam kažem ništa – u smislu ‘uradite ovo ili ono’. Niko ne puca na moju decu, ona su u Beogradu, na Vračaru. Kada idu u školu ja sam potpuno miran, kada idemo do Hrama Svetog Save na nalaganje badnjaka, ja ne rizikujem ništa, niti moje dete“.

Autor intervjua Ivan MitićPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.