Jevtićev kabinet demantuje navode Gardijana

Kabinet ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova u tehničkom mandatu, Dalibora Jevtića, demantovao je navode koje je kao njegov citat objavio list "Gardijan" u tekstu "Ogorčeni neprijatelji Kosova pokušavaju da zaleče stare rane". Ministar Jevtić o odnosima Beograda i Srba na Kosovu nije govorio kako je to napisao novinar, naveli su. 

U tekstu "Ogorčeni neprijatelji Kosova pokušavaju da zaleče stare rane" lista Gardijan, Jevtić je citiran u dva navrata. 

U jednom delu Jevtić je, kako je preneo list, govorio o suživotu Albanaca i Srba, a u nastavku teksta se navodi:

"I dok izbegava da podeli svoje viđenje statusa Kosova, Jevtić kaže da sve strane treba da zauzmu konstruktivan pristup pitanju jezika. Iako njegova stranka, Srpska lista, ima snažne veze sa Beogradom, on kaže da nije na Srbiji da kaže kosovskim Srbima kako da žive. 'Devedeset posto Srba iz centralne Srbije nikada nije bilo na Kosovu. Oni ne razumeju naš život i ja im ne uzimam za ozbiljno kada me uče kako da živim svoj život sa svojim komšijama,' kaže on."

Demanti je stigao saopštenjem. 

"Radi se o neprofesionalnom i tendencioznom pisanju novinara lista Gardijan", u tekstu je "u par rečenica napisano nešto što sam Jevtić nije izgovorio" – stoji u saopštenju, u kojem se pominju i "Jeremići, Jankovići i njima slični". 

Od kabineta ministra Jevtića zatražili smo dodatno pojašnjenje na koji deo izjave se konkretno odnose demantiji

Precizirali su da se radi o citatu koji se tiče "odnosa Beograda i Srba koji žive na Kosovu", te da "ministar Jevtić nije rekao kao što je napisao novinar".

Naglasili su u razgovoru i da je u saopštenju sa demantijima "navedeno o čemu se zapravo radi", a gde se navodi: 

"I da do kraja budemo jasni – na pitanje oko odnosa zvaničnog Beograda i Srba koji žive na Kosovu – odgovor je jedan i uvek isti: uvek i zauvek zajedno i uz punu saradnju i koordinaciju, a kada se radi o onima u Srbiji (Jeremići, Jankovići i njima slični) koji ne znaju ništa o našim životima i koji nikad nisu bili na Kosovu  osim turistički, a koji bi da nam kroje sudbinu – odgovor je: neka, ni mi vam ne govorimo kako da živite, nemojte ni vi nama, jer kada god ste to činili, nama je bilo sve gore i gore."

"Ministar Jevtić je svim medijima uvek dostupan," podsećaju u saopštenju. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.