Jevtić na konferenciji u Istanbulu: Vreme da se definišu odnosi dva najveća naroda na Balkanu

Dalibor Jevtić, Ministar za zajednice i povratak govori na konferenciji u Istanbulu
Dalibor Jevtić, Ministar za zajednice i povratak govori na konferenciji u Istanbulu

Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, govorio je danas kao specijalni gost na otvaranju Istanbulske konferencije o bezbednosti (Istanbul Security Conference). Ministar je ocenio da je konferencija dobra prilika da se govori o bezbednosti i izazovima svih naroda koji na Kosovu žive, ali i svih naroda regiona Zapadnog Balkana.

Ministar Jevtić poručio je na konferenciji da je vreme da se putem dijaloga definiše odnos između dva najveća naroda na Balkanu, Srba i Albanaca.

„Živim u području gde je bezbednosna situacija krhka i znam koliko je važno da se održi mir i stabilnost na čitavom Zapadnom Balkanu jer upravo od toga zavisi kako ćemo i mi na Kosovu živeti. Područje Zapadnog Balkana je u razvoju i to je ono što je dobro i na čemu trebamo i dalje raditi. Ukoliko želimo da problem odnosa Srba i Albanaca na čitavom prostoru rešimo dugoročno, važno je da se u ovom trenutku suočimo i kažemo, kakve odnose želimo da imamo kao dva najveća naroda,“ kazao je Jevtić tokom obraćanja.

Poseban akcenat je stavio na činjenicu da sve polazi od nas samih i da je od politike i bilo kakvih interesa te vrste važniji život.

„Život je ono što mora da pobedi na svim prostorima. Ne smemo dozvoliti da bilo koji narod zbog politike trpi posledice. Uvek i na svakom mestu govorim da je život ispred politike i iskreno mislim da ako se vodimo ovim, biće manje sukoba i konflikata. Dakle, moramo da se više zalažemo za život,“ podvukao je Jevtić.

Potpredsednik Vlade i ministar Jevtić, tokom jučerašnjeg dana se na marginama konferencije susreo sa više predstavnika različitih zemalja koji dolaze iz oblasti bezbednosti i ekonomije.

Istanbulska konferencija o bezbednosti se održava četvrtu godinu za redom i ove godine će trajati do 9. novembra.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.