Jevtić i Houp o novim USAID-ovim projektima

Novi USAID-ov projekat (LEGO) koji za cilј ima jačanje kapaciteta nevećinskih opština, učešće nevećinskih zajednica u procesu donošenja odluka i upravlјanja institucijama i koji će imati značajan uticaj na društvo u celini – bila je ključna tema sastanka potpredsednika kosovske vlade i ministra za zajednice i povratak, Dalibora Jevtića i šefa USAID-a na Kosovu, Džejmsa Houpa. Na sastanku u Prištini istaknuta je i, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima iz ovog ministarstva – odlična saradnja USAID-a i ambasade Amerike sa kosovskim ministarstvom za zajednice i povratak.

Projekat LEGO obuhvataće svih 10 opština sa srpskom većinom kao i opštine Istok, Klina, Dragaš i Obilić. Dvojica sagovornika razgovarali su i o drugim projektima ove agencije. 

Na sastanku je bilo reči i o procesu povratka koji je ministar Jevtić ocenio kao veoma loš, posebno u 2017. godini, saopšteno je takođe. 

"Projekti USAID-a i ambasade Amerike na Kosovu su jako uspešni i sa takvim projektima se treba i nastaviti. Tokom moje posete februara naredne godine Vašingtonu ja ću američkim zvaničnicima objasniti da su oni Kosovu preko potrebni i da sa njima treba nastaviti, jer iskustva govore da su svi dosadašnji implementirani projekti i programi USAID-a dali konkretne rezultate," kazao je Jevtić.

Kao veoma bitan istaknut je i novi projekat koji će pomoći u delu vladavine prava i lakšeg i jednostavnijeg pristupa pripadnika nevećinskih zajednica praovosuđu na Kosovu, navodi se takođe u saopštenju, što je, ocenio je Jevtić, posebno važno, jer je, dodaje se – problem uzurpirane imovine veliki u procesu ostvarivanja osnovnih lјudskih prava na Kosovu.

Dvojica zvaničnika su se na kraju sastanka saglasila i da će se nastaviti saradnja USAID-a i ovog ministarstva i da će komunikacija i koordinacija biti svakodnevna kako bi se zajednički radilo na svim važnim pitanjima u kojima USAID može da pomogne.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.