Formirana pripremna grupa Komisije za istinu i pomirenje. Tači: Da otvorimo poglavlje mira

Kosovski predsednik, Hašim Tači, formirao je Pripremni tim Komisije za istinu i pomirenje. Tim je predstavljen danas u Prištini. Čini ga devet članova – dva predstavnika iz Kancelarije kosovskog predsednika, jedan predstavnik kosovske vlade, jedan predstavnik Skupštine Kosova i pet članova civilnog društva, saopštilo je kosovsko predsedništvo. Od srpskih predstavnika, u timu će biti direktor Centra za mir i toleranciju, Nenad Maksimović, prenosi RTV Kim. Tim će takođe podržati međunarodni stručnjaci koje će angažovati OEBS, švajcarska ambasada i ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Zadatak ovog tima je da u roku od godinu dana pripremi tehničku i pravnu infrastrukturu Komisije za istinu i pomirenje, navode iz kosovskog predsedništva. Sastanku su prisustvovali i ambasadori u Prištini.

Kosovski predsednik je u svom obraćanju istakao da su prošle gotovo dve decenije od kraja rata i da i dalje "postoje rane u srcima žrtava".

"Ovo često postaje prepreka za budućnost naše zemlje, tako da sam pokrenuo osnivanje Komisije za istinu i pomirenje kako bih zaključio poglavlje rata i otvorio poglavlje mira za buduće generacije. U srcu rada Komisija biće žrtve rata, priznanje njihove patnje," rekao je.

"Ono što nameravamo sa komisijom je da izgradimo jedinstveni narativ za našu prošlost, da se složimo o prošlosti, a ne da se borimo za prošlost. Tako se takođe slažemo u budućnosti," kazao je takođe Tači.

Posebno se, navode iz njegovog kabineta, zahvalio predstavnicima udruženja porodica nestalih lica:

"Njihovim radom, uz  međusobnu saradnju, uz posvećenost da se ne dozvoli ponavljanje rata, postali su inspiracija za sve nas. Inspiracija su bile žrtve koje su pronašle snagu da podele svoje patnje, ali i da se izdignu iznad njihovog bola, da gledaju u budućnost."

Zahvalio se i članovima Pripremnog tima koji su, kako se navodi – izrazili spremnost da budu deo ove "plemenite, ozbiljne i teške inicijative".

"Cenim ovu inicijativu, dobrodošlu i neophodnu za Kosovo. Jasno je da su građani Kosova ti koji vode proces, dok međunarodna zajednica, vaši prijatelji, pružaju podršku, ali to je proces za Kosovo i dobro je što je preduzet takav korak. Ako vam je potrebna pomoć, mi ćemo biti ovde. Drago mi je da vidim civilno društvo i nadam se rezultatu," kazao je britanski ambasador Rori O'Konel, prenosi RTK.

"Veoma je važno, posebno za mlade da razumeju istinu i da se slože da se ne ponove ratni sukobi, dodao je. 

Prvi konsultativni sastanak za formiranje ove komisije održan je februara. Cilj komisije je, kako je tada objasnio, formiranje "mehanizma podrške za otvaranje unutrašnjeg dijaloga između zajednica na Kosovu sa bolnom prošlošću", kako bi se stvorile "zdrave osnove za pomirenje".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.