Civilna zaštita sa Severa KiM u pripravnosti za pomoć ugroženim mestima u Srbiji

Oko devedesetak pripadnika civilne zaštite četiri opštine sa Severa Kosova u Leposaviću, još uvek, u ovim večernjim satim, čeka sa oko dvadesetak vozila i opremom da krenu u pomoć ka ugroženim područjima kraljevačkog regiona.

Pripadnici civilne zaštite sa prostora četiri opštine Severa Kosova su od podneva u pripravnosti i čekaju da krenu ka ugroženim područjima kraljevačkog regiona, kako bi pomogli svojim kolegama u saniranju posledica velikih poplava, nastalih usled vanredno jakih i neprestanih padavina koje su zahvatile Srbiju i tako pružili neophodnu pomoć ugroženom stanovništvu.

Još od ranih popodnevnih časova civilna zaštita je spremna za ovaj polazak. Uprkos više višečasovnim čekanjima u Severnoj Mitrovici i u Leposaviću po hladnom i kišovitom danu, pripadnici ove službe su raspoloženo razgovarali između sebe po grupicama okupljenim oko vozila parkiranih u koloni, spremni da krenu i pomognu. Na naše pitanje da li znaju koliko će ostati, nekolicina spasilaca kaže da će ostati koliko god bude bilo potrebno, da im je smeštaj organizovan, ali da je to sada najmanje važno.

“Čekaće nas pune ruke posla.  Moglo bi potrajati. Imamo smeštaj, ali ko sada razmišlja o smeštaju,” kaže visoki mladić iz jedne od grupica.

Iako opušteni, među ovim pripadnicima tokom čitavog dana vidljiva je disciplina i organizovanost.  Ne žele da daju izjave do trenutka dok, kako kažu, ne budu bili sigurni da će i da krenu.

Rukovodilac smene republičkog centra za obaveštavanje pri MUP-u, Slavko Prokić, u večerašnjoj telefonskoj izjavi za KoSSev kaže da se jedinice civilne zaštite opština Severnog Kosova, prema dogovoru sa načelnikom sektora MUP-a za vanredne situacije, Predragom  Marićem,  za sada nalaze samo u pripravnosti, a da će biti upućene u slučaju novog i većeg poplavnog talasa, kada će biti potrebna svaka pomoć.

Iako na naš poziv, šef smene Prokić nije bio upoznat sa slučajem mobilizacije jedinica civilne zaštite na Severu Kosova, posle provere nas je pozvao i rekao: “Postignut je sporazum sa načelnikom Marićem za ove jedinice CZ i one se nalaze samo u pripravnosti.”

Hiljade građana Kraljeva i okoline su bez najosnovnijih uslova za zivot. Šteta od poplava na području Kraljeva procenjuje se na više od 200 miliona dinara.

Najnoviji  poplavni talas za sada je mimoišao Severno Kosovo. Iako kiša gotvo neprestano pada, ona je slabijeg intenziteta, nego u delovima Srbije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.