Jeremić: Vučić namerava da stvori crnogorsku verziju „Srpske liste“; Nadam se da neće uspeti

Foto: FoNet

„Da je otišao na sever Crne Gore, Vučić bi bio izviždan i najuren, a onda bi to isto krenulo da mu se događa i u Srbiji. Ostaje da se vidi da li će mu poći za rukom da od političkih stranaka koje podržava većina srpskog stanovništva u Crnoj Gori napravi crnogorsku verziju „Srpske liste“ na Kosovu i Metohiji. Nadam se da neće“, rekao je u intervjuu Danasu predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić.

Jeremić je predsednika Srbije optužio da je pokušao da „politički profitira na buđenju naroda u Crnoj Gori“, ali kako navodi, taj plan je propao zbog „nepotkupljivog dela Srpske pravoslavne crkve“.

Slično stavovima koje je ranije u vezi sa ovim pitanjem iznosio i bivši predsednik Srbije, Boris Tadić, politikolog Boban Stojanović i drugi „taj plan je skovan u uigranom trouglu Đukanović-Vučić-Beba Popović“.

Podsećamo, uoči najavljene posete Vučića Pljevlji za Badnji dan, podršku ovoj poseti pružili su poslanici opozicionog Demokratskog fronta, u prvom redu Andrija Mandić, dok je Mitropolija crnogorsko-primorska iskazala skepsu prema takvoj nameri predsednika Srbije poručujući da žele da izbegnu politizaciju legitimnih protesta pravoslavnih vernika u Crnoj Gori zbog usvajanja Zakona o slobodi vjerosipovesti koji smatraju neustavnim i diskriminatornim. Nakon više dana spekulisanja, Vučić je saopštio da ipak neće putovati u Crnu Goru jer „svim vama hohštaplerima belosvetskim ne dam vam priliku da optužite Srbiju“.

U intervjuu u kom je prvenstveno govorio o kampanji bojkota i predstojećim izborima u Srbiji, Jeremić se izjasnio i o mogućem nastavku dijaloga sa Prištinom. Njegova ocena je da će Vučić, nakon prolećnih izbora pred Narodnu skupštinu izneti sporazum koji će podrazumevati prijem Kosova u Ujedinjene nacije.

„Nakon što se okončaju fingirani izbori u Srbiji, pred Vučića će biti stavljen sporazum koji omogućava takozvanom Kosovu članstvo u UN. Nakon osam godina zavlačenja i zaklinjanja strancima da je to spreman da potpiše, sa dvotrećinskom većinom koju će svakako imati u skupštini, više mu neće dati prostora za vrdanje. I zato je Vučiću srce u petama dok posmatra aktuelna dešavanja u Crnoj Gori – s pravom“, naveo je za Danas.

Čitav intervju Vuka Jeremiće možete pročitati na internet stranici dnevnog lista Danas.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.