Jeremić: Mi od Kosova ne bi trebalo da odustanemo dok god postojimo kao država

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je za N1 povodom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da „mi od Kosova i Metohije u identitetskom, kulturnom, teritorijalnom i bezbednosnom smislu ne bi trebalo nikada da odustanemo – dok god postojimo kao država“.

„Ne delim mišljenje da je ovaj sastanak (Vučića i Kurtija) sastanak svih sastanaka. Pre će biti da je jedan u nizu. Imali smo ovakve situacije i ranije. Imao sam razgovore sa visokim međunarodnim predstavnicima u prethodnih nekoliko dana, i njihovo mišljenje je da ne može doći do neke eskalacije. Naravno, nikada ne treba reći ‘nikad’ i vrlo je važno biti na oprezu s tim u vezi“, rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, pažnja međunarodne javnosti je usmerena na to što se dešava na Kosovu i Metohiji i zbog toga misli da neće doći do velikih eskalacija u narednom periodu.

„Takve situacije znaju da se, s vremena na vreme, otrgnu kontroli. Mi se godinama ‘igramo’ sa životima ljudi koji su pre svega, na severu Kosova i Metohije, i igramo se sa njihovim živcima. Kad kažem ‘igramo se’ tu mislim na vlast, kao i na seriju neodgovornih političara u Prištini. Pre par nedelja smo imali situaciju koja se umalo otrgla kontroli“, podseća Jeremić.

Na pitanje da je sada na vlasti, kako bi rešavao situaciju na Kosovu, odgovara:

„Pre svega mislim da nam je potrebna skupštinska rasprava. Više od tri godine nije bila. I kada je imate, i kada usvojite pregovarački okvir za onoga koji vas predstavlja, u Briselu ili Njujorku, tada imate veći stepen stabilnosti… Ja ne mislim da je to u našim političkim okolnostima verovatno, ali mislim da sada treba raditi je da treba na međunarodnom planu preduzeti određene korake i skrenuti pažnju ne samo uključenih aktera već i šire, planetarne javnosti“.

Ocenjuje da bi Srbija u UN mogla da predloži rezoluciju o poštovanju teritorijalne celovitosti država članica Ujedinjenih nacija.

„Imajući u vidu šta se dešava u Ukrajini i na drugim tačkama planete, jedna takva rezolucija, u kojoj se ne bi moralo eksplicitno pominjati Kosovo, mogla bi imati laganu većinu za usvajanje u Generalnoj skupštini“, rekao je on.

Jeremić je istakao da što se tiče Kosova, Srbija nikada ne bi trebalo da odustane od njega.

„Za Srbiju je Kosovo daleko više od diplomatske, međunarodne stvari… Kada je reč o Srbiji, mi od Kosova i Metohije u identitetskom, kulturnom, teritorijalnom i bezbednosnom smislu ne bi trebalo nikada da odustanemo, dok god postojimo kao država“, napominje Jeremić.

Smatra da se Srbija odrekla dosta toga u vezi sa Kosovom, a pogotovo u poslednjih desetak godina.

„Od početka pregovora, Srbija je dala seriju ustupaka, uključujući rasformiravanje institucija na severu Kosova, policije, sudstva, predavanje međunarodnog pozivnog broja, a zauzvrat nije dobila ništa. Čak ni Zajednicu srpskih opština. Deluje da to formiranje nikada nije bilo dalje. Pravo pitanje je šta su Albanci spremni da urade, ne bi li se okolnosti, koliko toliko, normalizovale“, naveo je predsednik Narodne stranke.

Dodaje da u formalnom pravnom, međunarodnom smislu „crvena linija“ treba da predstavlja članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Oko članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama mislim da ne bi smelo biti ni razgovora, a kamoli debate o tome da li je to potrebno predati ili ne“, podvlači Jeremić.

Govoreći o stavu Srbije prema ratu u Ukrajini kaže da „ne vidi dovoljno uvedljive razloge da naša zemlja uvede sankcije Rusiji“.

„Jasno nam je zašto to ne treba činiti, to je više nego očigledno, a Kosovo je jedna od stvari“, ocenjuje sagovornik N1, i dodaje da tu postoje i ekonomski razlozi da se ne učini tako nešto.

Smatra da pozicija Srbija neće biti lošija na međunarodnom planu ukoliko sada uvede sankcije.

Jeremić nije direktno odgovorio na pitanje da li Srbija treba da uđe u Evropsku uniju.

„Narodnu stranku i mene kao lidera pokušavaju da predstave kao antievropsku političku organizaciju. To prosto nije istina. Mislim da Srbija treba da teži uređenju koje danas imaju moderne evropske države. Neke moderne države jesu članice EU, neke nisu… Narodna stranka se zalaže da Srbija počne da se transformiše po svim kriterijumima. Pre svega kada je reč o vladavini prava i slobodama… Da počne da liči na moderno evropsko moderno društvo“, rekao je Jeremić.

Ocenjuje da „ovog trenutka ne postoje okolnosti u Srbiji koje bi nas kfalifikovale da možemo da razmišljamo o nekom referendumu, niti postoji volja EU da nam to ponudi“.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.