Jarinje – Lipljan: Uhapšen pa pušten novinar Dragan Damjanović

Dugogodišnji novinar Večernjih novosti, RTS i TV Priština Dragan Damjanović uhapšen je sinoć na integrisanom graničnom prelazu Jarinje u delu gde putnike kontrolišu pripadnici kosovske policije. Međutim, on je rano jutros i pušten i napustio je Kosovo, za KoSSev su potvrdili članovi Damjanovićeve porodice koji su insistirali na anonimnosti.

Po Damjanovića su, prilikom hapšenja na Jarinju, kada je putovao na Kosovo, došli pripadnici policijske stanice iz Lipljana, za KoSSev je prethodno potvrđeno iz izvora bliskog graničnoj policiji Kosova.

Nakon ispitivanja je i pušten, potvrdili su za KoSSev iz Damjanovićeve porodice.

"On je rano jutros pušten. Rečeno mu je da mora da napusti Kosovo. Još uvek ne znamo zašto je priveden sem da mu je rečeno da ga je navodno neko prijavio u Lipljanu, za nešto još od 1999. Rekao je i sam da ne zna šta bi to moglo da bude i da je samo radio svoj posao," za KoSSev je izjavila član Damjanovićeve porodice koja je insistirala na anonimnosti.

Naš izvor iz kosovske granične policije, osim same potvrde da su na Jarinju po Damjanovića došli pripadnici policije iz Lipljana, nije mogao da da više detalja. Isti izvor nije mogao ni da potvrdi da se radi o novinaru. Portparol policije Baki Keljani koji se na više poziva KoSSeva nije javljao, u međuvremenu poslao je poruku da je zauzet i da pozovemo kasnije.

Predsednica UNS-a Ljilja Smajlović nije obaveštena o noćašnjem hapšenju, odnosno puštanju Damjanovića.

"Šokirana sam vešću o hapšenju. Saznajem tek sada, od vas. Mi ćemo kao udruženje da pokušamo da se raspitamo svojim kanalima. Nadam se da to nije istina," rekla je ranije jutros Smajlović u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Dragan Damjanović je bio dugogodišnji novinar Večernjih novosti, TV Priština i RTS-a. Penzionisan je ali se i dalje aktivno bavi pisanjem.

Ukoliko se na integrisanim graničnim prelazima pritvaraju lica po ranijim prijavama, ona se mogu hapsiti po tzv. stop listama. Stop liste ažurira kosovski sud.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.