Jarinje: Kosovska policija sprečila pokušaj pljačke auta sa novcem, pucano na njih

14:25 – Pronađen napušten i zapaljen Krajsler u Bazićima

"Policija je pronašla vozilo, za kojim je tragala i za koje se sumnja da su osumnjičeni koristili prilikom pokušaja pljačke. Vozilo je napušteno i zapaljeno, u selu Baziće, u opštini Leposavić. Potraga za samim napadačima se nastavlja," upravo je za KoSSev potvrdio šef operativnog planiranja i procenjivanja KP-a za region Sever, Miodrag Lekić. 

13:20 – Završen uviđaj. Saobraćaj normalizovan. Nastavlja se sa operativnim planom "čelični prsten"

"Završen je uviđaj. Saobraćaj na prelazu Jarinje je normalizovan i pušten u oba pravca. I dalje se primenjuje operativni plan 'čelični prsten' u okviru kojeg nastavljamo sa blokadom putnih pravaca i delova magistralnih puteva kojima su osumnjičeni mogli da pobegnu, kao i određenom kontrolom vozila i lica, a u cilju potrage za osumnjičenima," izjavio je za KoSSev šef operativnog planiranja i procenjivanja KP-a za region Sever, Miodrag Lekić.

Istovremeno, on nije mogao da potvrdi informaciju agencije Kosovapress da se u vozilu koje je prevozilo novac – nalazilo milion evra, navodeći da Kosovska policija trenutno nema potvrdu koliko je novca bilo, te i da je to deo istrage.

KoSSev saznaje da je novac bio namanjen trezoru u Leposaviću. 

Apel građanima

Kosovska policija uputila je apel građanima:

"Kosovska polciija moli sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim slučajem – da se jave najbližoj policijskoj stanici," rekao je Lekić.

12:35 – Osumnjičeni pobegli u pravcu Kosova. Pogranična policija uzvratila paljbom

U pokušaju da spreči pljačku, pogranična policija je uzvratila sa najmanje dva metka. 

Prema najnovijim informacijama, pokušaj pljačke dogodio se na svega dvadesetak metara od samog punkta, u trenutku primopredaje novca sa kosovskometohijske strane, koji je iz pravca centralne Srbije trebalo da bude prebačen na Kosovo.

Pretpostavlja se da su u prljavo-belom minivenu Krajsler bile dve osobe koje su pod pretnjom oružjem pokušale da uzmu novac. Tom prilikom, jednom pripadniku firme Henderson oduzet je pištolj koji su napadači prilikom bega najverovatnije odneli sa sobom. Oštećenja na vozilu firme Henderson nema. 

Osumnjičeni su vozilom pobegli u pravcu Kosova i za njima se intenzivno traga. 

NBS o napadu: Izbegnute teže posledice

U međuvremenu, oglasila se Narodna banka Srbije. Potvrđuju da je vozilom transportovan novac za potrebe domaćih banaka na Kosovu i Metohiji. 

"Zahvaljujući prisebnoj i brzoj reakciji radnika NBS, kao i radnika kompanije koja vrši obezbeđenje transporta na području KiM-u, pokušaj oružane pljačke je osujećen i izbegnute su teže posledice," navodi se u saopštenju NBS, prenosi Tanjug

U ovim trenucima, kolona iz pravca Kosova ka centralnoj Srbiji nije duga i u njoj se nalazi oko desetak vozila. 

11:38 – Zatvoreno Jarinje: Pokušaj pljačke auta sa novcem, pucano na pograničnu policiju

Pre desetak minuta, u blizini integrisanog graničnog prelaza Jarinje, pokušana je pljačka vozila firme "Henderson" koje je prevozilo novac. Pucano je i na pripadnike granične policije, ali na sreću nema povređenih. Novac nije opljačkan. Sumnja se da je pucano iz prljavo-belog miniven Krajslera. Zastoj je u saobraćaju zbog policijskog uviđaja i primene operativnog plana "čelični prsten". Policijske jedinice regiona Sever su na putu ka Jarinju. 

Informacije nam je potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, kojeg smo zatekli na putu ka Jarinju, uz zaglušujući zvuk policijskih sirena: 

"Ono što u ovom trenutku možemo da kažemo jeste da se dogodio pokušaj pljačke. Novac nije opljačkan, a sumnja se da je pucano iz prljavo belog Krajslera. Takođe, pucano je prema pograničnoj policiji. Povređenih nema, što je najbitnije. U toku je potraga za napadačima."

Jarinje je trenutno zatvoreno za saobraćaj i na prelazu se nalazi kolona zaustavljenih vozila.

Hoti objašnjava da je saobraćaj morao da bude zaustavljen zbog uviđaja i bezbednosti. On je apelovao na sve vozače koji se trenutno nalaze na ovom prelazu – za strpljenje, naglašavajući da će saobraćaj u najbržoj mogućoj meri biti normalizovan.

U međuvremenu Kosovapress je javio da je u pitanju suma od 1.000.000 evra koja se nalazila u autu.

Firma Henderson registrovana je na Kosovu kao privatna firma za obezbeđivanje ljudi i imovine.

Foto: Kosovapress / Napadnuto vozilo firme Henderson

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.