Janjić onima koji slave: Moraćete da proterate sve Srbe kako ne bi svedočili o posleratnom vandalizmu

19:00 – Statistika današnjeg zasedanja; ZA glasale Makedonija, Crna Gora i Slovenija

Za predlog da se Generalnoj skupštini UNESCO-a preporuči prijem Kosova, na današnjoj 197. sednici Izvršnog saveta u Parizu, glasao je 27 država, 14 država je bilo protiv, a 14 je ostalo uzdržano. U Izvršnom savetu je 58 država, od kojih su 32 priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost. 

Predlog Albanije podržale su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE, SAD, kao i susedne države Makedonija i Crna Gora, javili su neki srpski mediji.

Predlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Argentina, Angola, Brazil, Ekvador, Etiopija, Indija, Kina, Kuba, Maroko, Meksiko, Namibija, Nigerija, Rusija i Španija.

Uzdržano je bilo 14 zemalja – Alžir, Bangladeš, Egipat, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Mauricijus, Malavi, Mozambik, Mali, Nepal, Papua Nova Gvineja, Trinidad i Tobago i Uganda, a van sale su bili Tunis, Turkmenistan i Ukrajina, preneo je B92. 

U zgradi UNESCO-a nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači. Na njegovom zvaničnom Fejsbuk profilu, osim poruka nalaze se i fotografije sa današnjeg događaja. Na novopostavljenoj naslovnoj fotografiji, Hašim Tači je na balkonu zgrade UNESCO-a, telefonira i u njegovoj pozadini se vidi Ajfelov toranj. Ova fotografija ima skoro 14.000 sviđanja za samo nekoliko sati koliko je postavljena. Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je i fotografiju oduševljenog Petrita Seljimija, zamenika kosovskog ministra spoljnih poslova kako prilazi Tačiju da čestita, kao i fotografije na kojima Tači iščekuje rezultate današnjeg zasedanja Izvršnog saveta.

Sada predstoji zasedanje Generalne konferencije od 3. do 18. novembra, na kojoj se o preporuci da Kosovo i formalno postane član UNESCO-a odlučuje dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

18:00 – Dačić: Povoljnije nego što smo očekivali, nastavljamo borbu. (Prilog sa ovakvom izjavom srpskog ministra spoljnih posova pogledajte OVDE )

17:15 – Jahjaga: Fantastične vesti; Janjić: Oni koji slave ne razumeju da moraju da proteraju sve Srbe kako bi ih sprečili da svedoče o posleratnom vandalizmu

Čestitanje kosovskih zvaničnika povodom odluke Izvršnog saveta o članstvu Kosova se nastavlja, dok sa druge strane, među prvim Srbima koji su reagovali je iguman manastira Visoki Dečani, otac Sava Janjić. U međuvremenu je, za 17.30, zakazana i vanredna konferencija za novinare u srpskom ministarstvu spoljnih poslova. 

"Fantastične vesti iz UNESCO-a. Izvršni odbor UNESCO-a preporučio je članstvo Republike Kosovo. Prijavom će se u novembru baviti Generalna konferencija UNESCO-a. Mi nastavljamo dalje sa zalaganjem za promociju vrednosti, harmonije i napredak naše zemlje," navela je kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, na svom Fejsbuk profilu. 

Čestitke su stigle i od kosovske ministarke za dijalog, Edite Tahiri, koja je poručila da je odluka Izvršnog saveta za Kosovo zapravo znači "korak bliže ka članstvu u UNESCO", dok je zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Petrit Seljimi, poručio da je ovo "mali, ali na dugom putu – emotivan korak napred". 

Na svom Twitter nalogu se oglasio i Sava Janjić, koji je poručio: 

"Samo da obavestim posetioce – uskoro ćemo u našim crkvama postaviti panoe sa slikama crkava uništenih posle rata, kako bismo bolje informisali o posleratnoj realnosti."

On je u drugom Twitt-u dodao: 

"Izvinite, ali oni koji slave ne razumeju da moraju da proteraju sve Srbe sa Kosova kako bi ih sprečili da svedoče o posleratnom vandalizmu."

16:50 – Izvršni savet UNESCO-a predložio prijem Kosova u ovu organizaciju; Tači: Ogroman korak napred 

Izvršni savet UNESCO-a je predložio da Kosovo postane član ove UN-ove organizacije o čemu će konačno odlučivati Generalna konferencija UNESCO-a na svojoj sednici početkom novembra.

"Izvršni savet UNESCO-a upravo je preporučio članstvo Republike Kosovo u UNESCO. 27 za, 14 protiv, 14 uzdržanih. Samo 25% glasova protiv!“ napisao je kosovski ministar spoljnih poslova, Hašim Tači, na svom Twitter nalogu. 

On je na svom Fejsbuk profilu, takođe, potvrdio preporuku Izvršnog saveta, dodajući da je pozitivna odluka ovog saveta "ogroman korak napred za Kosovo".

16.30 – Sednica Izvršnog saveta UNESCO-a nastavljena

Sednica Izvršnog saveta UNESCO-a je upravo nastavljena, prenosi RTS. 

16:20 – Dva zahteva za članstvo Kosova u UNESCO – glasanje ili odlaganje glasanja 

Sednica Izvršnog saveta UNESCO-a na kojoj bi trebalo da se odluči o članstvu Kosova u ovu UN-ovu organizaciju je trenutno na pauzi, a razmatraju se dva zahteva – da se glasa o zahtevu Kosova, ili da glasanje bude odloženo, navodi zamenik kosovskog ministarstva spoljnih poslova, Petrit Seljimi.

"Izvršni savet UNESCO-a pauzira. Mediji izveštajavaju da postoje dva različita zahteva – za glasanje o pitanju i odlaganje glasanja za Kosovo u UNESCO," naveo je Seljimi na svom Twitter nalogu. 

Kako prenosi RTS, predstavnici Rusije i Kube su zatražili odlaganje sednice, što je i odbijeno, a predstavnik Kube je zatim i zatražio pauzu, jer je prema njegovom mišljenju, "prekršena procedura". 

15:07 – Pred zasedanje Izvršnog saveta UNESCO-a: Predat tekst dopisa peticije, potpisi kasne

Oko 14 sati, predat je dopis sa tekstom peticije "NO Kosovo in UNESCO" generalnoj direktorki UNESCO-a Irini Bokovoj u Parizu, a sat vremena pred zasedanje Izvršnog saveta ove organizacije na kojem se očekuje odluka o tome da li će ovaj savet preporučiti Generalnoj skupštini da primi Kosovo u UNESCO. Istovremeno, potpisi peticije nisu bili predati, jer se oni i dalje prikupljaju. Elektronsko potpisivanje peticije, pokrenuto pre nekoliko dana, sat vremena pre zasedanja, za rezultat ima oko 80.000 elektronskih potpisa. Sajt je u međuvremenu postao nedostupan, usled, kako se pretpostavlja, velikog broja posetilaca koji žure da do početka ove sednice, prikupe 100.000 potpisa koliko je navedeno kao cilj na početku njenog pokretanja. Trenutno nije moguće proveriti tačan broj potpisa.

"Pre 10 minuta, u Parizu smo dopis u vezi naše ‪#‎NoKosovoUnesco‬ peticije predali direktno generalnom direktoru Uneska Irini Bokovoj, potpise šaljemo čim skupimo još manje od 20,000 potpisa! Sad je šansa, podelite sa svima, POTPIŠITE ODMAH!" napisao je na svom Fejsbuk profilu srpski režiser i civilni aktivista Boris Malagurski.

U ovim trenucima počinje zasedanje Izvršnog Saveta UNESCO-a na kojem će se glasati o zahtevu za učlanjenje Kosova u ovu organizaciju UN-a. Ukoliko bi Izvršni savet danas izglasao zahtev o učlanjenju Kosova, onda bi početkom novembra Generalna skupština UNESCO-a glasala o konačnom članstvu. Podsetimo, pre nedelju dana je Izvršni savet UNESCO-a usvojio konačni dnevni red na kojem se nalazi i članstvo Kosova, dok je zahtev Kosova potpisalo 47 država članica UNESCO-a.   

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.