Jahjaga razgovarala sa liderima stranaka

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je danas sa liderima političkih partija o mogućnostima za rešenje institucionalne krize.

Predsednica Jahjaga se najpre sastala sa predstavnicima Demokratske partije Kosova. Sastanku je prisustvovao i aktuelni premijer Hašim Tači, ali se on nije obratio medijima nakon sastanka. Hajredin Kući, potpredsednik DPK izjavio je da će ta partija biti konstruktivna.
 
“Naravno da ćemo imati konstruktivnu ulogu u pronalaženju rešenja za ovu političku krizu u našoj zemlji. U tom smislu, verujem da će sve strane poštovati rezultate od 8. juna i da će poštovati odluku Ustavnog suda što znači da će rešenje biti demokratsko i legitimno”, rekao je Kući.
 
Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je posle sastanka sa predsednicom rekao da blok ima rešenje političke krize.
 
“Rešenje će se naći samo voljom većine poslanika Skupštine Kosova, a mi smo ponudili to rešenje”. Poslanicima se mora omogućiti da oni izaberu i samo to rešenje će biti održivo, smatra Isa Mustafa.
 
Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je nakon sastanka sa Atifetom Jahjagom izjavio da veruje da će uskoro biti formirane institucije Kosova.
 
“Ja sam iskoristio priliku da objasnim predsednici da mi imamo većinu u parlamentu Kosova. Previše vremena je izgubljeno i ja verujem da će parlamentarna većina u Skupštini uskoro formirati institucije”, dodao je Haradinaj.
 
Jahjaga se sastala i sa liderima kosovskih Srba. Predsednik liste Srpska Aleksandar Jablanović izjavio je da u narednih 48 sati očekuje konkretan predlog iz kabineta predsednice. Jablanović je još jednom ponovio da će Srpska lista u Skupštini podržati onu političku opciju koja obezbedi većinu.
 
“Ukoliko opcija koja okuplja DPK obezbedi 52 poslanika, može da računa na glasove poslanika Srpske liste kako ne bi kočili formiranje institucija.”
 
Jahjaga je razgovarala i sa čelnicima pokreta Samoopredeljenje, Inicijative za Kosovo, a sastala se i sa predstavnicima manjinskih partija.

Predsedavajuća kosovske skupštine, najstarija poslanica Fljora Brovina zakazala je nastavak konstitutivne sednice u četvrtak, 2. oktobra. Ona je prekinula predhodnu sednicu nakon što poslanici nisu uspeli da izaberu predsednika skupštine, jer kandidat Demokratske partije Kosova Arsim Bajrami nije dobio većinu glasova.
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.