Jahjaga kod Pape: Sa Svetom stolicom podeliću priče o harmoniji među religijama moje zemlje

Kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, danas putuje u Vatikan, gde će se, u privatnom kapacitetu, sastati sa papom. Ona je prvi kosovski zvaničnik koji će se sa Papom sastati od kada je Kosovo unilateralno proglasilo nezavisnost 2008.
 
"Na putu do Svete stolice u Vatikanu, kako bi se sastala sa papom Franjom na privatnoj audijenciji. Sa njegovom svetošću ću podeliti priče o bogatoj tradiciji naše zemlje i njenih građana, našeg puta ka slobodi, žrtvovanju za temelj naše zemlje i harmoniji među religijama. Imam čast za prijem – prvi lider Kosova od proglašenja nezavisnosti," napisala je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu.

Jahjaga je poslednji put posetila Vatikan u aprilu prošle godine. Tada je, zajedno sa tadašnjim kosovskim premijerom, Hašimom Tačijem i ministarkom za evropske integracije, Vljorom Čitaku, prisustvovala ceremoniji kanonizacije.

Vatikan još uvek nije priznao Kosovo kao nezavisnu državu. Kosovo posebno aktivno lobira da ostvari ovo priznanje. Pored Jahjaginog puta ka Svetoj stolici, u aprilu 2014, tadašnji kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj, sastao se sa sekretarom za spoljne poslove Vatikana, monsinjorom Dominikom Mambertijem, od koga je zatražio tada da Vatikan u bliskoj budućnosti prizna Kosovo.

Tri meseca kasnije, kada je Papa bio u poseti Albaniji, tadašnji kosovski premijer, Hašim Tači, zatražio je od Tirane da tokom posete bude uključen u program, ali je, kako je tada pisao prištinski list "Ekspres", Vatikan kategorički odbacio takvu mogućnost.

Naklonost prema Vatikanu i srdačne odnose sa Svetom stolicom u javnosti je naročito pokazivao pokojni kosovski predsednik Ibrahim Rugova, kasnih devedestih i dvehiljaditih, sve do njegove smrti 2006, a kojeg su često, u jeku internacionalizacije kosovskog pitanja i prikazivanja obespravljenosti i progona kosovskih Albanaca, u svetu predstavljali i kao kosovskog Gandija . Rugova je bio i inicijator gradnje velike Katoličke katredrale u centru Prištine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.