EULEX: Optužnica protiv zvaničnika kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova

Protiv tri zvaničnika kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova i dva biznismena juče je Kancelarija Speicijalnog tužilaštva Kosova podiglo optužnicu da su počinili nekoliko krivičnih dela, uključujući organizovani kriminal, nedozvoljenu nabavku, prevoz, razmenu, ili prodaju oružja, prevaru i zloupotrebu službenog položaja, saopšteno je danas iz EULEX-a.

Optužbe protiv ovih pet lica se odnose na tenderski proces za nabavku oružja, municije i opreme za nadzor za Kosovsku policiju, dodaje se u saopštenju EULEX-a.
 
Krivično gonjenje u ovom predmetu vrši međunarodni tužilac pri Kancelariji specijalnog tužilaštva Kosova.

I pre četiri dana Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je još jednu optužnicu za korupciju i to u vezi sa Kosovskom energetskom korporacijom, u kojem se čak sedam lica tereti za prevare i falsifikovanje dokumenata, zloupotrebu službenog položaja, ili ovlašćenja, podsticanje na zloupotrebu službenog položaja i sklapanje štetnih ugovora. Kako su tada naveli kosovski mediji, među optuženima su idirektor KEK-a, Arben Đuka, kao i gradonačelnik Srbice, Sami Ljuštaku, koji se tereti i za ratne zločine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.