Jablanović: Srbi mogu biti druga snaga u Skupštini Kosova

Gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović izjavio je danas da Srbi, posle parlamentarnih izbora 8. juna, mogu postati druga snaga po jačini u kosovskoj skupštini i u potpunosti preuzeti sudbinu u svoje ruke.
 
Jablanović je rekao da je ubeđen da će Srbi sa Severa Kosova uzeti učešća na predstojećim parlamentarnim izborima, osim ako Priština u poslednjem trenutku ne uspostavi neke "specijalne uslove" koje nije moguće ispuniti.
 
Jablanović je ocenio da su parlamentarni izbori na Kosovu značajni za Srbe, jer su kruna svega onoga što su radili u prethodnom periodu i da je važno da ljudi izađu na izbore, jer ako se to dogodi, Srbi bi bili druga snaga po jačini u Skupštini Kosova.
 
"'Srpska lista' je jedinstvena lista koja će nastupiti na izborima, ukoliko budemo izašli na izbore. Tu su stranke – SDS, Jedinstvena srpska lista i mnoge druge stranke, i ta lista je otvorena za sve Srbe sa cele teritorije KiM. Naš je cilj, i mislim da smo na dobrom putu, da se Srbi po prvi put ujedine oko jednog pitanja", rekao je Jablanović.
 
Jablanović, koji je i član Tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), izjavio je da je Statut ZSO spreman odavno, ali da je najveći problem Priština, koja treba, u skladu sa Briselskim sporazumom, da prilagodi svoje zakonodavstvo koje će prepoznati ZSO.
 
"Za sada oni ništa ne čine na tom polju. U predizbornoj kampanji sigurno da bi bio luksuz da neko izađe sa predlogom da Srbima omogući formiranje Zajednice i oni to namerno prolongiraju. Ja se nadam da ćemo odmah nakon izbora formirati Zajednicu srpskih opština, jer nema razloga da tako ne bude," poručio je on.
 
On je kazao da još nisu praktično krenuli sa sanacijom šteta nastalih nakon aprilskih poplava u opštini Leposavić, ali da su uradili detaljnu procenu štete koja iznosi oko 38 miliona dinara, ili oko 330.000 evra.
 
Jablanović je dodao da su se obratili Ministarstvu za lokalnu samoupravu u Prištini kojim rukovodi Slobodan Petrović i da imaju obećanja da će im pomoći, kao i da su razgovarali i sa predstavnicima UNDP koji su voljni da pomognu sanaciju dva mosta u iznosu od 100.000 evra.
 
"Očekujem da to bude realizovano. Imamo problem sa otvaranjem deviznog računa, pošto opštine na Severu Kosova nemaju račun kod poslovnih banaka, mi poslujemo preko Trezora NBS pa radimo na otvaranju tog računa. Projekti za sanaciju mostova su u izradi," rekao je Jablanović.
 
On je naglasio da je Vlada Srbije već prebacila sredstva u iznosu od 2.7 miliona dinara namenjena za sanaciju šteta nastalih tokom poplava u ovoj opštini na Severu Kosova i da su ta sredstva već usmerena u tom pravcu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.