Negodovanje zbog neusvajanja statuta

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, oštro protestuje što Priština već četiri meseca odbija da verifikuje statute opština na severu Kosova, što izaziva nestabilnost i dovodi u pitanje sve što je do sada dogovoreno i postignuto na planu normalizacije života na Kosovu.

“Imamo puno razloga da zaključimo da Priština opstruiše dijalog sa Beogradom, a da će za tu opstrukciju kasnije nastojati da okrivi Beograd, što je već, na neki način postala praksa. Isto tako, čini nam se veoma očiglednim da se sve ovo događa kako bi novi lokalni izbori na severu Kosova i Metohije postali neizbežni”, naveo je Rakić u pisanoj izjavi. 
 
Gradonačelnik Goran Rakić i rukovodstvo opštine severna Kosovska Mitrovica žele da poruče javnosti da Srbi na severu nemaju nikakav problem sa eventualnim novim lokalnim izborima, jer su sigurni da će na njima ostvariti još bolje rezulate, nego na onima nedavno održanim. 
 
“Pravo na takvu samouverenost daje nam sve ono što smo do sada, uz pomoć Vlade Republike Srbije, učinili na dobrobit svih žitelja Kosova i Metohije, bez obzira na veru i naciju”, dodaje Rakić.
 
Gradonačelnik želi ovom prilikom da izrazi posebnu zahvalnost američkoj ambasadi u Prištini koja pokazuje razumevanje i, za razliku od ostalih međunarodnih institucija na Kosovu, ulaže velike napore kako bi se pronašao kompromis sa Prištinom i prevazišao problem koji je nastao oko verifikacije statuta srpskih opština na severu Kosova. 
 
Naročito smo zahvalni Vladi Republike Srbije, koja kao garant Briselskog sporazuma, čini sve što može da se odredbe Briselskog sporazuma poštuju i primene na terenu, za razliku od Prištine, koja sve čini kako bi Brisleski sporazum ostao ”mrtvo slovo na papiru”, podvukao je Rakić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.