Jablanović: Nisam upoznat sa katastrofalnim gubicima u Đakovici za vreme bombardovanja

Kosovski ministar za povratak i zajednice, Aleksandar Jablanović, govorio je danas u intervjuu za radio "Dukađini" o izjavi koja je uzburkala kosovsku javnost i političare. Jablanović ne vidi razlogе za reakciju kosovske vlade u vezi sa njegovom izjavom datom nakon incidenta kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice, koji su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu na Badnji dan i u kojoj je vinovnike incidenta nazvao "divljacima". On kaže da je nameravao da pogrdnim imenima nazove samo one koji su bacili kamenje na autobus i tim izjavama ne može biti uvređen ceo grad.
 
"Nisam upotrebio ovaj izraz ("divljaci", prim. red.) za građane Đakovice koje poštujem, ali sam taj izraz upotrebio za neke ljude koji su tog dana bacali kamenice na autobus sa Srbima koji su samo želeli da posete svoje svetinje," rekao je on.

Šta je rekao Jablanović

Prilikom posete manastiru Sveti Vrači Kozma i Damjan u Zočištu za Badnji dan, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja u vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i ministar za povratak i zajednice  u vladi "Republike Kosovo", Aleksandar Jablanović, dali su izjave za medije povodom Božića. Jablanović se ovim rečima osvrnuo i na incident kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Đakovice  koji se dogodio toga dana: 

„Na ovaj veliki praznik u velikoj svetinji, divljaci kakvi su danas u Đakovici pokvarili danas praznik ljudima koji su došli na svoja spaljena ognjišta da obiđu kuće i nalože badnjak, neće služiti na čast nikome i odgovore o ovome što se desilo danas u Đakovici ću već sutra zatražiti od kosovskog ministra unutrašnjih poslova.”

Aleksandar Jablanović je u kosovsku vladu u okviru liste Srpska dospeo kao kandidat Pokreta socijalista, partije koju vodi Aleksandar Vulin. Inače, sam Aleksandar Vulin je tokom predizborne kampanje pred pretprošle izbore u Srbiji 2012, na mitingu u Kosovskoj Mitrovici u vatrenom govoru poručio Srbima sa Kosova i Metohije da u kosovskoj vladi nikada više neće biti ministra koji će biti ministar Srbima:

"Čuvam se velikih reči, ali moram da vam kažem, a istina je da će doći dan, a nije daleko – da srpska žandarmerija, nikada, nikada, nikada više neće udariti na srpske barikade. Istinu vam kažem, doći će dan kada nikada, nikada, nikada više ministar u vladi Bajrama Redžepija neće biti ministar Srba i ministar Kosova i Metohije." Na mitingu je tada bio sa sadašnjim predsednikom Republike Srbije Tomislavom Nikolićem.

 
Na komentar novinara da se njegova izjava u kosovskoj javnosti tumači kao izjava mržnje, Jablanović je rekao da nije bio obavešten o velikom broju žrtava rata u ovom gradu:
 
"Ne, ne, ja imam poštovanja za žrtve i sa jedne i sa druge strane i da budem iskren, nisam upoznat sa katastrofalnim gubicima koji su se desili u Đakovici za vreme bombardovanja. Ovo sam saznao posle izjava od strane pojedinih albanskih prijatelja."
 
Jablanović nije negirao potrebu da se društvo pozabavi slučajevima majki koje su izgubile svoju decu tokom rata.
 
"Činjenica je da sam došao iz patrijarhalne porodice, obrazovan u takvom duhu gde ja prvo poštujem svoju majku, a zatim i sve druge majke. Nisam nazvao divljacima decu koje su majke izgubile u ratu," objasnio je Jablanović.
 
Na pitanje novinara kako se ministar u vladi "Republike Kosovo" obratio javnosti koristeći termin "Kosovo i Metohija", Jablanović kaže da se radi o maloj razlici, te da je važno da svi rade na pomirenju dva naroda:
 
"Svako ima pravo da koristi terminologiju koju smatra ispravnom. Ovo je jedan od osnovnih demokratskih prava. Kosovske institucije nas nazivaju 'Kosovarima', a za nas Srbe to nije pravi izraz, mi kažemo da smo 'Kosovci', a to su male razlike među nama. Važno je da radimo na pomirenju dva naroda i to je osnovni zadatak ove vlade i našeg ulaska u nju."


Nakon što je gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari – Lila, koja je i prva 'pokrenula' reakcije neposredno nakon Jablanovićeve izjave, u svom dužem komentaru na Fejsbuku, navela je da je Đakovica opština u kojoj je bilo "najviše ubijenih, nestalih i silovanih od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu," pa potom reagovali i Jakup Krasnići Ramuš Haradinaj, danas su se oglasili i ostali članovi kosovskih stranaka iz opozicije. 

Zamenik lidera Incijative za Kosovo Zafir Beriša je u izjavi za list "Epoka e re" rekao da kosovski premijer mora da preduzme pravne mere protiv Jablanovića:
 
"Ne očekujem da se Jablanović izvini, ali ako ima malo ljudskih osećanja, Mustafa treba da preduzme mere protiv Jablanovića, nakon što ga je imenovao kao minsitra u skladu sa ustavom i zakonima."
 
A član saveta pokreta Samopredeljenje, Zćim Hiseni, u izjavi za isti list, navodi da očekuje reakciju naroda:
 
"Ne očekujem da vlada Mustafa-Vučić uradi nešto u tom smislu. Bili su potpuno svesni da je Srpska lista upostavljena i kontorlisana iz Beograda i ušla u kolaciju. Ako bi moralo da bude reakcije, onda očekujem rakciju od građana Kosova…"
 
I Liberalna partija Kosova je oštro reagovala na Jablanovićevu izjavu: 
 
"Liberalna stranka Kosova smatra fašističkom i skandaloznom izjavu ministra Republike Kosovo, Jablanovića…", dodajući da vernicima nije dozvoljeno da posete srpsku crkvu u Đakovici zbog sumnje da je među Srbima bilo osumnjičenih za ratne zločine, uključujući predsednika opštine Đakovica, Đokicu Stojanovića, "koji je tokom rata bio predsednik opštine Đakovica i koji je odgovoran za zločine u ovoj opštini."

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.