Izlile se Sitnica i Južna Morava, u Ranilugu stabilno

Rukovodilac pokrajinskog kriznog štaba Dušan Kozarev izjavio je danas da je zbog poplava jedna porodica iz Raniluga u Kosovskom pomoravlju evakuisana, a da je na Severu Kosova u porastu nivo Ibra.

Na području opštine Ranilug danas popodne situacija je pod kontolom i stabilna, a voda koja se izlila iz Binačke Morave na poljoprivredne površine počela je da se povlači, izjavio je direktor javnih usluga i zaštite životne sredine u ovoj opštini Ivan Janićijević.

(KoSSev) Opština Južna Mitrovica saopštila: Dva kilometra uz Sitnicu pod vodom, deo asfaltnog puta u Doktorskom naselju se urušio, ukoliko se nastave padavine situacija još ozbiljnija

Iz opštine Južna Mitrovica saopšteno je da je usled izlivanja Sitnice potopljeno nekoliko stotina hektara obradive zemlje, kao i nekoliko kuća u blizini železničke stanice. Poplavljeno je dva kilometara područja u dužini. Stanovnicima iz poplavljenog dela, opština Južna Mitrovica ponudila je evakuaciju, ali su oni to za sada odbili.

Situacija je veoma ozbiljna, navodi opština Južna Mitrovica. Postoji ozbiljan rizik da se poplavi i hotel "Vila LUX", poslovne prostorije kompanija "Mitrometali", "Trans Scania", te dve farme krava, kao i više kuća, a svi ovi objekti smešteni su uz priobalje reke, u blizini tunela za Bair.

Direktor jedinice za zaštitu i spašavanje Musa Dragaj posetio je poplavljena područja uz Sitnicu, a nakon obilaska poplavljenih objekata naveo je da, ukoliko se nastavi dalje izlivanje Sitnice, rizik je još veći da će više objekata i kuća biti poplavljeno, a u opasnosti je i Poslovni park koji se takođe nalazi u južnom delu.

Dragaj je takođe naveo i da su kiše nanele štetu Doktorskom naselju u Severnoj Mitrovici, gde se polovina asfaltnog puta urušila, te trenutno predstavlja rizik za kretanja vozila i pešaka.

“Posle proglašenja vanredne situacije u opštini, krizni štab dežura danonoćno. Dobili smo pumpe, kabanice i čizme, a tu su i ljudi iz Crvenog krsta Kosova i Metohije koji nam pomažu”, izjavio je za RTV Puls iz Šilova Janićijević.

Vođa Mobilno-tehničkog tima Crvenog krsta KiM, Filip Rojević, iz Kosovske Mitrovice, koji su poslati da pomognu najugroženijima, kaže da u ovom trenutku najveća opasnost preti od podzemnih voda.

“Stavili smo u pogon svu raspoloživu mehanizaciju. Međutim, ne možemo protiv prirode, jer je vode koja se izlila previše”, rekao je Rojević.

Danas je najkritičnija situacija u domaćinstvu petočlane porodiceTomić, koje se nalazi na putu između Donjeg Korminjana i Raniluga, uz Binačku Moravu.

“Cela mi je kuća opkoljena vodom, ali još nije prodrla unutra. Oseća se vlaga i morali smo da noć provedemo kod mojih roditelja,” izjavila je za Puls SlavicaTomić i zahvalila na pomoći opštini Ranilug koja im je uputila humanitarnu pomoć.

Ovo je već četrnaesti put da Binačka Morava preti porodici Tomić koja ima samo dva moguća rešenja – ili da se trajno isele ili da im se izgradi potporni zid koji bi ih čuvao od nabujale vode.

Tomići su jedna od socijano najugroženijih porodica u opštini Ranilug.

Velike površine obradivog poljoprivrednog zemljišta i oranica u Kosovskom pomoravlju nalaze se pod vodom. 

U južnom delu Kosovske Mitrovice izlila se reka Sitnica koja je poplavila nekoliko kuća čiji su vlasnici Albanci a poplavljeno je na stotine hektara obradivog zemljišta koje se nalazi uz priobalje ove reke.  

Ukoliko kiša nastavi da pada, situacija u ovom delu Kosovske Mitrovice mogla bi da bude izuzetno ozbiljna, upozorili su iz Direkcije za zaštitu i spašavanje opštine u Južna Mitrovica.  

Na Severu Kosova kiša pada od subote uveče. 

Izlila se Južna Morava

JP “Putevi Srbije” upozorilo je danas sve korisnike puteva da je na srpskom državnom putu II A reda, broj 215, deonica Kruševac – Đunis – Granica PZP Kruševac/Niš, u mestu Đunis došlo do pojave vode na kolovozu usled izlivanja Južne Morave.

JP „Putevi Srbije“ apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu, da posebno budu oprezni u vožnji, povedu računa o brzini kretanja vozila i poštuju saobraćajnu signalizaciju, da u planinske i više predele zemlje ne kreću bez zimske opreme  i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove, navodi se u saopštenju "Puteva Srbije".

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.