Izdati nalozi za hapšenje Vulovića i Ristića

Izdati su nalozi za hapšenje gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine, Slaviše Ristića, potvrdila je zamenica šefa EULEX-a, Žoel Vašter, u intervjuu radiju "Kontakt plus".
 
“Nalozi sa hapšenje su izdati. Ako se oni (Vulović i Ristić) pojave na Kosovu, na tužiocu će biti da razmotri zahtev za njihovo zadržavanje, ili ne. To je na pravosudnim institucijama, ne na meni, ili bilo kom drugom političkom činiocu," izjavila je Vašter.
 

SNV: Tajni spiskovi za hapšenje Srba sa KiM

Srpsko nacionalno veće Severnog Kosova i Metohije ocenilo je da je izjavom da su izdati nazlozi za hapšenje gradonačelnika Zubinog Potoka, Stevana Vulovića i nekadašnjeg predsednika ove opštine, Slaviše Ristića, EULEX pokazao da postoje tajni spiskovi za hapšenje Srba. 


Povezani članci: 

EULEX odgovorio političkom rukovodstvu sa Severa: Nastavljamo da sprovodimo svoj mandat u skladu sa željama zemalja članica EU

Političko rukovodstvo sa Severa: Počinju protesti protiv EULEX-a

Sever Kosova: "EULEX indirektno otežava sprovođenje Briselskog sporazuma"

Onemogućen rad SO Zubin Potok; ostavke srpskog političkog rukovodstva u sredu?

Srpski predstavnici sa Severa Kosova verbalno podržali Vulovića i Ristića

EULEX hapsi gradonačelnika Z. Potoka Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine Ristića?

Ona je dodala da EULEX ne ugrožava rad gradonačelnika Zubinog Potoka, kao i da je gradonačelnik Vulović “sam izabrao i doneo odluku o tome da bude van Kosova," i istakla da je Vulović obećao tužiocu da će se odazvati pozivu i da su se oni nadali da će tako i biti, kao i da je Vulović sam doneo odluku da ne nastavi da obavlja funkciju gradonačelnika.

 
“Znači, Vulović je sam doneo odluku da se ne odazove tom pozivu, tako da je on lično doneo odluku da ne nastavi rad gradonačelnika," kazala je Žoel Vešter.
 

Zamenica šefa EULEX-a je izjavila i da je Vulović osumnjičen za organizovanje bekstva lica lišenih slobode, a Ristić za ugrožavanje UN-a i pridruženog osoblja, te teško ubistvo.


Informacija da su izdati nalozi za hapšenje bivšeg predsednika opštine, odnosno sadašnjeg gradonačelnika Zubinog Potoka, objavljena je nakon zajedničke sednice odbornika opština sa Severa Kosova, sa koje je poručeno da će se na Severu uskoro početi sa organizovanjem "masovnih i mirnih" protesta protiv EULEX-a, zbog, kako je istaknuto, samovolje i vanpravnog delovanja EULEX-a." Odbornici su istakli i da je EULEX izgubio poverenje Srba, a zbog čega je ostvarivanje ciljeva ove misije nemoguće.
 
"Konstatujemo da EULEX deluje suprotno od poverenog mu mandata i suprotno ciljevima međunarodne zajednice u Pokrajini; da je svojom aktivnošću u prethodnih nekoliko meseci izgubio poverenje onih koje treba da štiti, što do daljnjeg čini nemoguće ostvarivanje ciljeve ove misije," istakli su odbornici četiri severne opštine.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.