Izborni dan na Kosovu: Privedeno osam lica

Ponedeljak, 12. jun, 2017 – 11:30 – Izborni dan na Kosovu: Privedeno osam lica

Tokom jučerašnjeg izbornog dana na Kosovu privedena su osam lica zbog zloupotrebe službenog položaja tokom izbora i prava glasa, narušavanja slobodne odluke birača i lažne izjave. Otvoren je i jedan slučaj uništavanja glasačkih listića, saopšteno je iz Tužilaštva Kosova. 

Zbog zloupotrebe službenog položaja dva lica privedena su u Prištini, jedno u Peći i još jedno u Uroševcu.

U Peći je privedeno i jedno lice zbog narušavanja slobodne odluke birača.

17:30 – Radio Goraždevac: Zdravković pušten uz novčanu kaznu

Ranko Zdravković pušten je iz pritvora uz novčanu kaznu od 750 evra zbog ometanja izbornog procesa, javio je Radio Goraždevac.

"Ni sam ne mogu da verujem šta se desilo. Glasao sam na biračkom mestu, odradio svoj deo posla kao građanin i udaljio sam se od biračkog mesta pedesetak metara, gde sam sedeo sa ostalim građanima. Kola su mi bila parkirana na pedeset do sedamdeset metara od biračkog mesta, međutim, neko je dao dojavu kako ja lobiram za Srpsku listu. Sada čekam rešenje koje je preinačeno u novčanu kaznu od 750 evra u zamenu za kaznu zatvora," izjavio je član PO opštine Peć.

RTV Kim: 48-časovni pritvor za člana PO opštine Peć

Jedan od privedenih tokom jučerašnjeg dana je, kako je preneo RTV Kim, i član Privremenog organa opštine Peć, Ranko Zdravković.

On je priveden nakon, prenela je ova RTV, pozivajući se na izjavu novinara radija "Goraždevac", Darka Dimitrijevića, prijave da poseduje "neke nedozvoljene predmete" u automobilu. Kosovska policija tokom pretresa, kako je dalje javio isti medij, nije ništa pronašla, da bi nakon toga stigla i prijava u vezi sa ometanjem izbornog procesa.

Zdravkoviću je određen i 48-časovni pritvor.

U Gnjilanu je privedeno jedno lice zbog lažne izjave, dok su u Uroševcu privedena dva lica zbog zloupotrebe prava glasa.

Slučaj u vezi sa uništavanjem glasačkih listića otvoren je u Mitrovici, ali se u saopštenju tužilaštva ne precizira da li se slučaj dogodio na Severu.

U Đakovici i Prizrenu nema zabeleženih slučajeva.

Nedelja, 11. jun, 2017 – 17:04 – Tužilaštvo Kosova: Privedeno troje, otvoreno 5 slučajeva

Tri lica su privedena, a protiv jednog je podnet zahtev za privođenje, zbog zloupotrebe službenog položaja tokom ovog izbornog dana, kao i lažne izjave. Još tri lica saslušavaju se zbog narušavanja slobodne volje birača. Do 15 časova otvoreno je ukupno 5 slučajeva protiv sedam lica, potvrđeno je iz Tužilaštva Kosova. Nijedan slučaj nije zabeležen na Severu.

Zbog povrede prava na slobodu odluke birača, u Prizrenu se saslušavaju tri lica.

Tužilaštvo je zbog zloupotrebe službenog položaja, po jedan slučaj, protiv jednog lica, otvorilo u Prištini, Peći i Uroševcu, dok je zbog lažne izjave jedan slučaj otvoren, protiv jednog lica – u Gnjilanu.

Nacionalnost privedenih nije saopštena, a dodaje se da tužilaštvo nijedan slučaj nije zabeležilo u regionu Đakovice i Mitrovice.

Iz ovog tužilaštva ranije je saopšteno da su zajedno sa Kosovskom policijom usvojili procedure rada tokom izbora, te će danas angažovati 100 tužilaca u svim opštinama na Kosovu, koji će za ove parlamentarne izbore boraviti u kancelarijama osnovnih tužilaštava, a gde ne postoje kancelarije – u policijskim stanicama. Najavili su istovremeno rigorozne kazne za one koji ne budu poštovali izborni zakon.

Kako je protiče izborni dan, čitajte u posebnoj vesti.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.