Izbori za skupštine opštine Leposavić i Zvečan 25. decembra

Foto: KoSSev

Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar za datum održavanja vanrednih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić.

„Nakon odluke kosovske vlade o raspuštanju skupština opština Zvečan i Leposavić i nakon konsultacija sa političkim partijama i uzimajući u obzir obezbeđivanje dovoljno vremena Centralnoj izbornoj komisiji za sprovođenje organizacije i pravilnog postupanja izbora, kosovska predsednica odredila je 25. decembar kao datum vanrednih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić“, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Ona je ujedno pozvala političke subjekte da vode mirnu kampanju, bez tenzija i da poštuju izborni zakon, kao i svoje političke rivale.

Osmani je pre dva dana održala konsultativni sastanak sa političkim partijama, kako bi se odredio datim izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, a kosovska vlada prethodno je 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine.

Kao razlog raspuštanja, kako su tada, a i sada iz predsedništva naveli, su njihove nefunkcionalnosti i nemogućnosti vršenja zakonskih ovlašćenja, a nakon što su ih nedavno napustili politički predstavnici Srba sa Severa.

Iz kosovske vlade, međutim, do sada nije saopšteno da li su, kada i da li će raspustiti skupštine opština Severna Mitrovica i Zubin Potok.

U sve četiri opštine na Severu, a upravo zbog masovnog izlaska Srba iz prištinskih institucija, među kojima su i gradonačelnici, 18. decembra održaće se i vanredni lokalni izbori za gradonačelnike.

Datum za prijavu političkih subjekata na ove izbore, nakon što je već jednom pomeran, danas konačno i ističe.

Za sada su se za ove izbore prijavile samo tri političke partije, među kojima nije Srpska lista, koja je i najavila da neće na njima učestvovati – „kao ni 95% građana koji ih podržavaju“.

Takođe, zbog ostavki četiri rukovodilaca opštinskih izbornih komisija na Severu, juče je Centralna izborna komisija, na njihova mesta postavile vršioce dužnosti iz drugih sredina.

Izlazak Srba iz institucija na Severu, a samim tim i nove izbore, izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka ove nedelje u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana. Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu.

Ipak, to je bio samo jedan od uslova koji su postavili Srbi kako bi se vratili na svoja radna mesta. Njihov drugi uslov bio je – formiranje Zajednice srpskih opština.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Briselski proces i Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.