Izbori na Severu koštaće skoro pola miliona evra

Foto: info.ks. net

Organizacija prevremenih lokalnih izbora za gradonačelnike u četiri opštine na Severu koštaće budžet Kosova 471 hiljadu evra. Centralna izborna komisija Kosova planira da potroši 315.000 – za prvi krug prevremenih lokalnih izbora, dok je za drugi krug predviđeno 156.000 evra, izjavio je portparol CIK-a, Valjmir Eljezi (Valmir Elezi), prenosi Gazeta Express.

Eljezi je izjavio da je CIK već odobrio plan budžeta za organizaciju vanrednih izbora u četiri opštine na Severu.

“Centralna izborna komisija je već usvojila budžetski plan za organizaciju vanrednih izbora u ovim opštinama, planirana sredstava iznose 471 hiljadu evra i, u skladu sa zakonskim obavezama, CIK je isplanirao budžet za dva kruga glasanja, za prvi krug je planirano 315 hiljada evra i 156 hiljade evra za drugi krug”, rekao je Eljezi.

Objasnio je da je reč o planiranim sredstvima, dodajući da ukoliko ne budu bila utrošena, da će biti vraćena u budžet Kosova.

Budući da se ovi izbori organizuju u godini u kojoj nisu bili predviđeni, zahtev za budžet mora da odobri Vlada Kosova.

Portparol CIK-a kazao je da je zahtev prosleđen Vladi Kosova, te da se u narednim danima očekuje odobrenje, kao što je rađeno i u prošlosti.

Prema podacima koji nisu konačni, pravo glasa u četiri opštine na Severu imaće 58.520 ljudi, što je 1.507 više birača u odnosu na lokalne izbore 2017.

Prema ovim podacima, broj birača u Severnoj Mitrovici iznosi 22.242, u Zubinom Potoku 8.612, u Leposaviću 18.390 i Zvečanu 9.276.

Rok za prijavu političkih subjekata za učešće na izborima u ovim opštinama počeo je 9. aprila i trajaće do 18. aprila.

Sa druge strane, rok za podnošenje zahteva za akreditaciju posmatrača na ovim izborima  počeo je 9. aprila, i završava se 12. maja, i samo akreditovani posmatrači moći će da posmatraju ovaj izborni proces.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.