Iz ugla nevladinog sektora: Srpski civilni aktivisti o problemima na Kosovu i predlozima za rešavanje

Predstavnici nevladinih organizacija sa Severa, ali i juga Kosova i Metohije govorili su danas pred predstavnicima vlasti iz Beograda o, iz njihovog ugla, problemima na Kosovu i Metohiji. Gotovo dvadeset civilnih aktivista, mlađe i starije starosne generacije, govorilo je ukratko o radu svojih NVO-a i istraživanjima koje su sprovodili, kao i o rezultatima tih istraživanja, te o predlozima da se nadležne institucije pozabave njima. Položaj mladih i njihov odlazak sa KiM-a, "uključivanje žena" u dijalog u Briselu, pitanje dokumenata, odnosno pasoša Koordinacione uprave – neke su od tema o kojima je danas u Kosovskoj Mitrovici bilo reči. Potrebna je veća saradnja civilnog društva i predstavnika vlasti, smatraju, takođe, učesnici okruglog stola. Razgovor je vođen u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u. Predstavnici Beograda – zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović smatraju da je današnji skup od "višestrukog značaja". Ovo je treći susret sa Srbima sa KiM-a kojem ne prisustvuje direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je ujedno predsednik Radne grupe za pružanje podrške vođenju unutrašnjeg dijaloga. Đurić je prisustvovao okruglim stolovima koji su vođeni u Beogradu. 

Šta kažu civilni aktivisti?

Svako zamrzavanje konflikta i nerešavanje problema nije u interesu srpske zajednice. Rešenje treba da bude "u saglasnosti sa integracijama u EU koje sprovodi Srbija", smatra Jovana Jakovljević iz NVO Inter.

Jakovljević navodi i da rešenje koje nije u skladu sa stavovima EU "nije održivo rešenje".

Svako rešenje koje nije u skladu sa zakonima Srbije je krivično delo, ocenio je, sa druge strane, Nenad Maksimović iz Centra za mir i tolerancije (CPT). 

Ako učimo albanski jezik, time ne izdajemo svoj narod, već stojimo na prvom stubu odbrane svog naroda

Iako nije bila učesnica okruglog stoga, za reč se javila i Sanja Vuković, jedna od predstavnica civilnog društva u Savetodavnom veću za zajednice pri kabinetu Predsednika Kosova.

Govorila je o stanju srpskog jezika na Kosovu.

Istakla je da ćemo za od pet do sedam godina doći u situaciju da srpski jezik na Kosovu bude "skrajnut sa strane".

"Ono što bih vam ja predložila jeste da je neophodno da se praksa koja je postojala do 19.99 uvede ponovo. Neopohodno je da učimo jezike jedni drugih. Neophodno je da znamo da, ako učimo albanski jezik, time ne izdajemo svoj narod, već stojimo na prvom stubu odbrane svog naroda, jer ako izgubimo srpski jezik, mi nemamo šta da tražimo ovde," navela je Vuković.

Ružica Simić iz NVO "Žensko pravo" ističe da smo "dugi niz godina živeli bez osnovnih uslova za život".

"Borimo se za osnovna ljudska prava, važno bi nam bilo da imamo i podršku i Prištine i Beograda," navela je Simić.

Trebalo bi da žene budu uključene u dijalog u Briselu, stav je Simićeve.

Miodrag Milićević ispred NVO "Aktiv" govorio je o istraživanjima koje je sprovodila njegova organizacija. 

Između ostalog i to da, prema tim istraživanjima, veliki procenat mladog stanovništva ima tendenciju odlaska sa Kosova.

"Ostaćemo bez onog što čini budućnost i srpskog i ostalih naroda na Kosovu," upozorio je Milićević.

Veroljub Petronić iz NVO "Humani centar" govorio je o problemu odjavljivanja sa Kosova i "prijavljivanja u Srbiji", odnosno, kaže, "statističkom iseljavanju". 

"Statistički nas je sve manje i manje, a mi ostajemo tu," smatra on.

Pozvao je Kancelariju za KiM da pomogne studente koji nemaju novca, kao ni mogućnost da odlaze na naučne skupove van Srbije.

Smatra i da u budućnosti treba raditi na izgradnji poverenja, jer veliki procenat stanovništva, prema istraživanjima Petronićeve NVO, ne veruje ni Beogradu, ni Prištini. 

Dušan Radaković iz ACDC-a ponovio je da se 80 procenata briselskih sporazuma tiče Srba sa Severa Kosova.

Radaković je govorio i problemu u vezi sa LUX-ovim lokalima u Severnoj Mitrovici, kao i o stanovima koje potražuju Albanci. Takođe i o Specijalnom sudu pred  kojim će se, smatra Radaković, naći i pripadnici srpske zajednice.

"Civilni sektor treba da bude vaša desna ruka," poručio je Radaković predstavnicima vlasti i zatražio veću saradnju Srpske liste sa nevladinim sektorom.

Aca Mitić iz Nove društvene inicijative (NSI) kazao je da je bitno da se održi "finansijska sigurnost" za Srbe na KiM-u i da se nastavi finansiranje iz Beograda.

Jedino tako će srpski narod opstati, smatra Mitić.

Kozarev: Skup višestruko značajan 

"Pohvalio bih današnji skup kao višestruko koristan; kao skup onakvog profila kakav nam treba u unutrašnjem dijalogu i zahvaljujem svima što razumeju koliko ovakvim pristupom pomažu i predsedniku Vučiću koji je inicirao unutrašnji dijalog na ovakav način i što razumeju iz kojeg razloga je iniciran, " naveo je Kozarev komentarišući današnji okrugli sto.

"Zahvaljujem se što su bili vrlo konkretni, vrlo slikoviti, vrlo precizni i zahvaljujem što ovakvim diskusijama pomažu gospodinu Marku Đuriću i predstavnicima Srpske liste i Vlade Srbije i našem pregovaračkom timu u Briselu da sa potpunijim informacijama i sa ažuriranim podacima o nekim bitnim pitanjima za svakodnevni život mogu da brane interese naše zajednice na KiM-u," dodao je, takođe.

Stepanović: Diskusija korisna i za mene lično

"Današnja diskusija, odnosno iznošenje stavova i predloga veoma je važno i korisno za čitav proces unutrašnjeg dijaloga, a moram reći i za mene lično, jer sam mnogo bolje video i shvatio probleme civilnog sektora koji su ovde danas bili izneti," rekao je, sa druge strane, direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, Žarko Stepanović. 

Okruglom stolu su prisustvovali i gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik liste Srpska, Goran Rakić, kao i potpredsednik Vlade Kosova i ministar Dalibor Jevtić.

O prethodno održanim okruglim stolovima čitajte u vestima:

Unutrašnji dijalog: "Za KiM će se boriti i buduće generacije"

Mitrovički studenti o Kosovu i Metohiji kroz citate Platona, Tolstoja, Šantića…

Unutrašnji dijalog: Konačni sud o KiM-u daće narod Srbije na demokratski predviđen način

Unutrašnji dijalog o KiM: Adresa za rešenje srpsko-albanskog sukoba – Tirana, ne Priština​

Zdravstvo – jedan od najvažnijih faktora opstanka Srba na KiM

Ekonomisti o KiM-u: Insistirati na pitanju otete uzurpirane imovine Srbije​

Unutrašnji dijalog: Sportisti traže obavezujuće uputstvo kako se ponašati sa Kosovom

Unutrašnji dijalog: Otvorena pitanja trgovine između Beograda i Prištine

Treći okrugli sto o KiM-u: "Kupovina vremena", održavanje statusa "kvo", neprihvatanje normalizacije odnosa sa PR

Drugi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu: Status Kosova najvažnije pitanje, ne postoji brzo rešenje

Otvoren unutrašnji dijalog: Kosovo nije izgubljeno dok 120 000 Srba tamo živi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.