Ivanoviću odbijena žalba. On i dalje odbija hranu

Nakon jučerašnje hospitalizacije Olivera Ivanovića posle osam dana štrajka glađu, u Zdravstenom centru u Severnoj Mitrovici, gde je Ivanović juče iz pritvorskog centra i dovežen, konzilijum lekara ove ustanove održao je konferenciju za medije, saopštivši detalje o zdravstvenom stanju najpoznatijeg srpskog pritvorenika na Kosovu, potvrđujući da Ivanović i danas odbija da uzima hranu. On je, prema rečima doktora Milana Jakovljevića, koji ga je i pregledao, po prijemu u bolnicu, pokazivao znake opšte malaksalosti, imao je nisku tenziju, a takođe mu je i ejakciona frakcija bila smanjena. Ivanović je smešten na koronarnom odeljenju poluintenzivne nege, gde mu je data adekvatna medicinska terapija, a sa poluintezivne nege internog odeljenja prebačen je i u apartman zbog, kako je rečeno, adekvatnih uslova lečenja. Konferenciju za medije pratili su i predstavnici UNMIK-a i EULEX-a, kao i Ivanovićev advokat, Nebojša Vlajić koji je saopštio da je Apelaciono veće odbilo žalbu na odluku o pritvoru sa zahtevom za puštanje na odbranu sa slobode. Istovremeno je ukinuto i poslednje rešenje o određivanju pritvora koje je donešeno 6. avgusta, i trebalo je da traje do 6. oktobra – 21 dan pre isteka roka postojećeg pritvora, na šta se odbrana takođe žalila, te će se o pritvoru Olivera Ivanovića ponovo odlučivati do 26. avgusta. Ivanovićeva odbrana ovakvu odluku smatra "čudnom".
 
"U ovom trenutku mogu da kažem da Oliver Ivanović nije životno ugrožen, ali mu je zdravstveno stanje narušeno. Ono što je najveći problem je to što on i dalje odbija da uzima hranu, a neuzimanje hrane utiče na metabolizam svih ćelija u organizmu, kao i na najvažnije vitalne organe. Mi ga ubeđujemo da prekine taj štrajk – što bi olakšalo dalje lečenje", rekao je predsednik lekarskog konzilijuma, doktor Milan Jakovljević. 

Oliver Ivanović iz pritvorske jedinice prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici

On je, takođe, rekao da je Ivanović odbijao da primi infuziju, dodavši:

"U toku dana biće mu uključen fiziološki rastvor, uradićemo rehidrataciju što je osnovno, jer, kada su u pitanju ovakve situacije, organizam teže podnosi gubitak vode nego hrane" objasnio je Jakovljević. Ivanović se žali i na vrtoglavicu i konstantan umor. 
 
Advokat Vlajić: Ukinuto poslednje rešenje o određivanju pritvora kojim je Ivanoviću pritvor bio određen do šestog oktobra
 
Advokat Nebojša Vlajić je nakon konferencije za medije rekao da je kosovski apelacioni sud odlučio odbije žalbu na odluku o pritvoru sa zahtevom za puštanje na odbranu sa slobode, ali i da je istovremeno ukinuto i poslednje rešenje o određivanju pritvora koje je donešeno 6. avgusta i trebalo je da traje do 6. oktobra – 21 dan pre isteka roka postojećeg pritvora, na šta se odbrana takođe žalila. 
 
"Žalba je odbijena, a odluka je vrlo čudna. Žalba je odbijena, to znači da pritvor koji mu je određen, nije ukinut, ali je ukinuto poslednje rešenje o određivanju pritvora kojim mu je pritvor bio određen do 6. oktobra ove godine. Vraćeno je na snagu prvobitno rešenje gde mu pritvor traje do 26. avgusta ove godine, to znači da će sud najkasnije do tog datuma morati ponovo da rešava o pritvoru i da odluči da li će mu pritvor biti produžen ili neće." 
 
Odbrana će već iduće nedelje podneti novi zahtev za ukidanje pritvora Ivanoviću. Oni očekuju da će sud o tome odlučiti pre 26. avgusta.

Ivanović je uhapšen 27. januara 2014, godine i na teret mu se stavlja da je 14. aprila 1999. i 3. februara 2000. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i podsticanje na teško ubistvo više Albanaca u Kosovskoj Mitrovici. Slučaj Ivanović povezan je sa još četvoricom Srba – srpskim policijskim pukovnikom Dragoljubom Delibašićem, ocem i sinom Ilijom i Nebojšom Vujačić i profesorom Aleksandrom Lazovićem koji su osumnjičeni za ubistvo i pokušaj ubistva. Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se ranije da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, a u pritvoru je, pored Ivanovića, ostao još Delibašić. Aleksandar Lazović i Nebojša Vujačić su nedavno pušteni da se brane sa slobode. Oliver Ivanović štrajkuje glađu već 9. dan, tražeći odbranu sa slobode. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.