Esktremisti na Kosovu dobro opremljeni i obučeni za napade

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

 
Ekstremisti na Kosovu su dobro opremljeni obučeni za izvršavanje napada i predstavljaju opasnost po ustavni poredak Kosova, smatra izvršni direktor Centra za bezbednosne studije, Fljorijan Ćehaja ocenjujući da je za uspešnu borbu protiv islamskih ekstremista neophodno zajedničko delovanje policija u regionu.
 
Nakon dvogodišnje istrage, akcijom kosovske policije u nekoliko gradova na Kosovu uhapšeno je 40 osoba osumljičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku.
 
Izvršni direktor Centra za bezbednosne studije, Fljorijan Ćehaja je u Jutarnjem programu RTK2 govorio o pretnji koju osumnjičeni predstavljaju za bezbednosnu situaciju na Kosovu.
 
„Nakon ratnih sukoba na Kosovu, na ovu teritoriju su došle mnoge nevladine organizacije iz arapskih zemalja koje su uspele da prošire drugačiji verski pristup, koji nikada nije bio prisutan na Kosovu”.
 
”Međunaraodna zajednica, koja je tada imala svu vlast, nije uspela da spreči njihov uticaj.Tada je nivo pretnji bio na niskom nivou, to su bile uglavnom socijalne pretnje. Sada, kada vršimo poređenje, nakon njihovog odlaska na ratna područja u Siriju i Irak, možemo da kažemo da su ovi ljudi osposobljeni za ratovanje, imaju opremu za izvršavanje napada i predstavljaju opasnost po ustavni poredak Kosova“, smatra Ćehaja.
 
Ćehaja upozorava da su sirijski islamisti stavili Kosovo na svoju mapu, ali da opasnost preti i regionu. 
 
”Islamska država ”Kalifat“, kako je nazivaju u Siriji, stavila je i Kosovo na svoju mapu, da bi uz upotrebu sile, ne birajući sredstva, ostvarila svoje ciljeve. Ovaj problem nije zadesio samo Kosovo, opasnost od delovanja ekstremista preti i Srbiji, Bosni i Sandžaku”.
 
Direktor Centra za bezbednosne studije smatra da Kosovo nema izgrađenu strategiju u borbi protiv ovih ekstremnih grupa, ali i da je za uspešnu borbu potreban zajednički pristup zemalja u regionu, pre svega između Kosova i Srbije. 
 
”Kada je u pitanju opasnost koju mogu izazvati ove ekstremističke grupe, problem predstavlja nedostatak zajedničkog pristupa policije zemalja u regionu. Saradnja kosovske i srpske policije ne postoji. U pojednim slučajevima dolazi do saradnje, ali isključivo uz posredstvo Euleksa”, kaže Ćehaja.
 
”Govorkanja u javnosti da neki imami islamske zjednice podržavaju ove grupe, posao su kosovske policije koja nije zatvorila istragu, već nastavja da istražuje i sprečava moguće nasilje.
 
Ćehaja zaključuje da i pored problema ekstremističkim grupama Kosovo je i dalje spada u grupu bezbednih država, ali da ta bezbednost ipak nije na očekivanom nivou.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.