Ivanović: Sveti Sava odličan datum za kraj mučenja

Lider građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", Oliver Ivanović, veruje da će Apelacioni sud u Prištini 27. januara doneti oslobađajuću presudu.

"Sveti Sava mogao bi biti odličan datum da okončaju ovo moje mučenje, ali nisam siguran da će se to stvarno i desiti. Naučio sam se da čekam i budem strpljiv," poručio je Ivanović pisanim putem u intervjuu za današnju Politiku.

Prema njegovim rečima, sud vrlo često probija rokove za donošenje odluka, uz obrazloženje da je predmet "preobiman i komplikovan". 

Upitan da li strahuje da bi odluka Apelacionog suda mogla biti drugačija od oslobađajuće, Ivanović je kazao da ne sumnja u časnost i profesionalnost sudija EULEX-a, kao ni trećeg sudije koji je Albanac. 

"Advokati i ja imamo primedbu na mešoviti sastav veća, ali ne i bilo kakvu konkretnu primedbu. Sve je moguće, ali sam siguran da se greške prvostepenog veća ne mogu i ne smeju ponoviti," rekao je Ivanović. 

On je ocenio da je njegovo hapšenje bilo sredstvo da se skrene pažnja nezadovoljne javnosti na Kosovu, koja je bila nezadovoljna socijalnim stanjem, siromaštvom, nezaposlenošću, korupcijom, najavom otvaranja Specijalnog suda za zločine OVK. 

"Velika afera o korupciji kulminirala je 2013. godine i eto, neko domišljat se setio da bi pravi balans bilo hapšenje jednog Srbina, kao protivteža za sve Albance pred sudom EULEX-a ili one koji će biti optuženi pred Specijalnim. Moja je nesreća što sam se uklopio u traženi profil," rekao je Ivanović i dodao da će se, ukoliko sud donese oslobađajuću presudu, ponovo baviti politikom jer je to obaveza prema onima koji su ga podržavali.

B92/Tanjug

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.