Ivanović: Srbi na Kosovu se sada boje više Srba nego radikalnih Albanaca do 2008.

Lider Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", Oliver Ivanović, rekao je za FoNet da je kampanja koja se vodi za lokalne izbore na Kosovu "u najmanju ruku čudna", i da se sada "Srbi boje od Srba više nego što su se bojali 1999. i 2004. i 2008. godine od radikalnih Albanaca".

Iz Srpske pokušavaju na inventivan način da nam ubace glasove, mi iz sve snage radimo da to sprečimo

"Imamo situaciju da ovi iz Srpske pokušavaju da nam na vrlo inventivan način ubace glasove, a mi iz sve snage radimo da sprečimo to ubacivanje. Da, koliko-toliko ima normalnosti ovaj izborni proces, jer on od samog početka ne liči na jedan normalni izborni proces u jednoj demokratskoj sredini," rekao je Ivanović.

Kosovske institucije drže se, kako je rekao, u ovoj situaciji veoma pasivno i one ovo doživljavaju kao srpsko-srpski sukob.

Detaljnije o kosovskim  lokalnim izborima pratite na našoj tematskoj stranici​ "Lokalni izbori na Kosovu 2017."

Politika koja proizvodi sukobe na Kosovu: Neustavno, nezakonito, neljudski da se sa državne pozicije podržava jedna partijska struktura

"Za žaljenje je da takav ambivalentan odnos nemamo od srpskih institucija, koje često i vrlo nekritički, neustavno, nezakonito podržavaju samo jednu listu. Bez obzira šta oni govore, kad se izbori završe, mi ćemo biti sagovornici za vladu u Beogradu i za predsednika i za sve ove koji se budu bavili pitanjem Kosova," rekao je Ivanović.

On je poručio da mora biti shvaćeno da su partijske linije jedna stvar i da svako ima pravo da podržava svoju partijsku strukturu na Kosovu, ali nema pravo da to radi sa državne pozicije.

"To je apsolutno i nezakonito i neljudski, a da ne govorim da proizvodi krajnje konsekvence. Takva politika je uvek proizvodila sukobe na Kosovu, a to nama nije u interesu," ocenio je Ivanović.

Počelo je sa pritiscima na naše kandidate, sada vrše pritiske na kontrolore i glasače

Po njegovim rečima, sve je počelo tako što su vršeni pritisci na moguće kandidate.

"Kad je naša lista formirana nastavljeni su pritisci, dogodilo nam se da i na zamenjene kandidate ne možemo da računamo, jer su i na njih nastavili da vrše pritiske. Sada su prešli u fazu kada vrše pritiske na ljude koji će biti ispred Građanske inicijative SDP na biračkim mestima kao kontrolori. Pod pritiskom su i građani koji su naši simpatizeri i potencijalni glasači," objasnio je Ivanović.

Zloupotrebljavaju humanitarne fondove: Građanima delili papriku za turšiju, drva

"S jedne strane prave neke takozvane stimulativne poteze, građanima su delili do pre deset dana papriku za turšiju. Ne mogu da shvatim iz kojih to fondova finansiraju. Zloupotrebljavaju humanitarne fondove, pa dele drva. Na svaki mogući način i korišćenje svih mogućih fondova rade nešto što nije dozvoljeno," dodao je Ivanović.

Sramota me, u srpskim sredinama strah od krađe najveći

On kaže da SDP "ima apsolutno uveravanje da će KFOR i EULEX policija biti prisutni svuda i na svakom mestu i pratiti svaki korak na dan izbora što, veruje, može da spreči moguće veštački izazvane nerede radi ubacivanja listića u biračke kutije.

"Imaćemo dežurne dvojicu sudija i tužilaca uz oko 200 policajaca karabinjera koji će pratiti to i reagovati na svaku sumnjivu situaciju. Nikada ovolike mere zaštite nisu sprovođene. Sramota me je, ali to rade samo u srpskim sredinama, zato što je ovde najveća opasnost od krađe," kaže Ivanović.

Direktna veza između kriminala i političara: Dominacija Srpske liste nije zasnovana na stvarnoj podršci već na pritisku i trikovima

On kaže da se u javnosti stvara "potpuno neosnovana dominacija Srpske liste" koja nije zasnovana na stvarnoj podršci, već "putem pritiska i nekakvim trikovima" i da to "nije dobro, jer narod dobro zna da takvu opciju ne može da podrži".

Ivanović tvrdi da je to nešto što pokazuje i ukazuje na direktnu vezu između kriminala i političara.

"Ljudi koji vode Srbiju, svesni smo mi da je vode na osnovu legitimnih rezultata prethodnih izbora i oni imaju pravo da odlučuju i u naše ime o tome šta će sa Kosovom biti, ali nemaju pravo da ignorišu naše mišljenje. Zato im je potrebno da se preuzmu sve opštine, da se uguši kritičko mišljenje," rekao je Ivanović .

Znamo, kako je rekao, da "čovek koji je biran sa dva miliona glasova ima pravo da vodi državu kako on misli da treba, ali našu podršku neće imati ukoliko to bude u sukobu sa našim interesima".

Nečuven pritisak: Srbi se sada boje više Srba nego radikalnih Albanaca do 2008.

"Nalaženje rešenja za problem koji traje 30 ili 40 godina prosto mi ne izgleda mnogo logično i na kraju krajeva i nestvarno deluje. Ili postoje gotova rešenja, ili postoje neki pritisci koji do nekih rešenja vode po svaku cenu," rekao je Ivanović.

Na pitanje da li može da se poredi stepen pritisaka iz Beograda na Srbe na Kosovu, koji nisu ista politička opcija ranije i sada, on je rekao da je "ovo sada nečuveno" i da se Srbi više boje Srba nego što su se bojali radikalnih Albanaca do 2008. godine.

Tema Kosova se ne može lokalizovati

SDP će imati svoju listu u Mitrovici i Leposaviću, a zajedničku listu u Zvečanu.

"Imaćemo svog kandidata i u opštini Ranilug i za gradonačelnika i listu, ali ćemo imati kandidate za odbornike i u Istoku i Srbici. Za nas je važno da prvi put izlazimo na izbore i južno od reke Ibra," rekao je Ivanović.

On smatra da se ne može rešavati Kosovo na način da je Kosovo do Ibra, a ono ispod toga je već neka teritorija za koju baš i ne treba toliko da se zalažemo".

Po njegovoj oceni, "nema rešenja ako se i Srbi koji žive južno od Ibra ne budu složili i ako ne budu u tome učestvovali ravnopravno kao i Srbi na severu. Kao uostalom i svi Srbi širom Evrope i sveta".

"Tema Kosova se ne može lokalizovati samo na Srbiju. Kosovo je tema o kojoj treba da odlučuje svaki Srbin bilo da živi u Kanadi, Australiji, Švajcarskoj Americi, Nemačkoj," zaključio je Ivanović.

N1 Danas Kurir

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.