Ivanović pred Apelacionim sudom u Prištini: Nisam učinio ništa od ovoga. Stavite me na detektor laži

"Da nisam u ovakvoj situaciji, ovo bi za mene bila velika uvreda. Sada se borim, umesto da živim normalnim životom", ovako je danas Oliver Ivanović odgovorio na optužbe pred Apelacionim sudom u Prištini o tome da je kao srpski nacionalista počinio zločin. Tokom rata imao je samo ljudske motive da pomaže svima koji su bili u nevolji, ponovio je i u drugom danu odvijanja žalbenog postupka  pred ovim sudom nekadašnji najuticajniji lider kosovskih Srba. "Ako na osnovu toga zaključujete da sam nacionalista, onda ne znam šta da kažem. Spreman sam da svoje navode proverimo na detektoru laži. Ja znam da to nije dokaz za vas, ali jeste potvrda," rekao je Ivanović. Podsetio je i na svoje sastanke sa brojnim međunarodnim najvišim političkim i vojnim predstavnicima, "ne da bi se hvalio", već da podseti na to da je sa njima mogao da se sastaje uz prethodne bezbednosne provere. "Sastanak sa Generalnim sekretarom NATO-a, podrazumeva totalni skrining svega onog što sam ja uradio," podsetio je Ivanović.

Pred sudskim većem Apelacionog suda u Prištini, danas je završen drugi dan žalbenog postupka u slučaju Olivera Ivanovića i još četvorice Srba.

Izlaganje tužioca je trajalo izuzetno kratko, kako je u svom izveštaju primetio Radio Beograd, što je Ivanovićev branilac Nebojša Vlajić prokomentarisao rečima "nije imao šta ni da kaže", aludirajući na nedostatak dokaza tužioca. Inače tužilac je zatražio da se Ivanovićeva kazna od devet godina, na koju ga je osudio Osnovni sud – poveća, kao i da se osudi po drugoj tački optužnice po kojoj je oslobođen.

Vlajić: Tražim oslobađajuću presudu. Sud nema nikakve dokaze protiv Ivanovića

Advokat Nebojša Vlajić je u svom izlaganju rekao da ne postoje nikakvi dokazi protiv njegovog klijenta i zatražio oslobađajuću presudu. 

"Na suđenju je rečeno da je Oliver Ivanović počinio zločin. Međutim, ni u prvostepenoj presudi se ne kaže da je on bio komandant jedinice ili da je izvršio delo koje mu se stavlja na teret. Čak i u slučaju da je bio prisutan, a nije, on može biti samo svedok, a ne počinilac tj. naredbodavac," rekao je Vlajić.

Ponavljajući da postupak predugo traje, te da će se uskoro navršiti tri godine od Ivanovićevog hapšenja i početka postupka, Vlajić jenrekao da odbrana zahteva da deo presude koja je doneta u prvostepenom postupku, a kojom je utvrđeno da Oliver Ivanović nije kriv, bude potvrđen.

“Što se tiče osuđujućeg dela, naši predlozi su da sud donese oslobađajuću presudu, a da u najgorem slučaju, predmet vrati na novo suđenje,“ kaže Vlajić u izjavi za RTV Kim nakon današnjeg saslušanja.

A u izjavi potom za Radio Beograd, on je  naglasio i da su svedoci tužilaštva uglavnom govorili dobro o Ivanoviću, a oni koji su ga sumnjičili su to radili bez dokaza.

Advokat tvrdi da zakonski rok za donošenje presude ne postoji ali navodi da je u pritvorskim predmetima sud dužan da postupa sa naročitom hitnošću.

Ivanović: Nisam učinio ništa od ovoga. Podvrgnite me testu detektora lažiFoto: Nedjeljko Zejak

Veću sudija obratio se i sam Oliver Ivanović, koji je rekao da nije učino ništa od onoga što mu je stavljeno na teret, već da je umesto toga tokom rata pomagao svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Ja se nisam krio posle rata. Viđao sam se sa predstavnicima međunarodne zajednice, kao i sa političkim predstavnicima. Zar bih to radio, da sam kriv?“- rekao je Ivanović.

Ivanović je objasnio da nije bio na mestu ubistva albanskih civila 14. aprila 1999. godine. Kazao je da nije imao ni aktivno, ni pasivno učešće u tom događaju, a da je o svemu, kako kaže, saznao tokom procesa suđenja i potresnih izjava svedoka. 

Neposredno pre događaja za koji je osuđen na devet godina zatvora, Ivanović je, kako je sam svedočio, sa Kosova prebacivao prijatelje Albance do Novog Pazara. Za to je, kako je rekao, imao ljudski motiv. Nije uzimao novac, iako su mu prijatelji nudili, takođe je posvedočio. 

Božović: Opet nismo čuli dokaze

Zamenica Olivera Ivanovića u građanskoj inicijativi SDP, Ksenija Božović, koja je pratila i današnje ročište, smatra da je tužilac izlagao svoje mišljenje o slučaju Ivanović, a ne dokaze.

"Nismo čuli za neki dokaz, ni sada, ni u prvostepenom postupku. Tužilac je čak govorio o novinskom članku, pa je li to dokaz? Ipak i pored svega što prati ovaj slučaj, nadam se da će Apelacioni sud doneti ispravnu odluku i da će Oliver biti pušten na slobodu, jer nije kriv. A to ne vidi, samo onaj ko to ne želi,“ rekla je u izjavi za Radio Beograd.


Više o sudskim procesima koji su se vodili u kosovskim sudovima protiv Srba sa Severa Kosova, možete čitati na našoj tematskoj stranici Sudski procesi protiv Srba sa Severa

Rekao je i da je spasavao i zaposlene inženjere u Feroniklu gde je i sam radio.

Tužilac: Kazna od devet godina previše blaga

Međunarodni tužilac Vlas Ungem, s druge strane zatražio je da, kako je rekao – u najgorem slučaju, prvostepna presuda Ivanoviću bude potvrđena.

"Kazna od devet godina je previše blaga. Verujem da će Sud ispraviti ove greške," rekao je tužilac Ungem.

Završeno ročište, odluka sudskog veća do kraja godine

Današnjim ročištem završen je dvodnevni postupak usmenog obrazlaganja tužioca, advokata odbrane, zastupnika žrtava, i samog okrivljenog Olivera Ivanovića. Nakon dvodnevnog ročišta sada sledi odluka sudskog veća u drugostepenom postupku. Kada će je biti, međutim, nije precizirano. Advokati Olivera Ivanovića odluku očekuju do kraja godine.

Oliver Ivanović je u januaru ove godine osuđen na devet godina zatvora. Suđenje petorici Srba počelo je 18. decembra 2014. godine. Njima se sudilo po zajedničkoj optužnici koju je ispred Specijalnog tužilaštva Kosova podigao EULEX-ov tužilac, Sezari Mihalčuku, 11. avgusta 2014.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.