Ivan Cvetković iz Straže – Evropski, a naš

FOTO: V.Ćup/Printscreen

Kažu da je atletika “kraljica sportova”, a za meštane Straže, sela na KiM, Ivan Cvetković je kralj, jer je uspeo da na Evropskom prvenstvu za paraolimpijce 2021. godine osvoji zlato.

Da nemoguće ne postoji, da su prepreke tu da nam pokažu da možemo i da su snovi ostvarljivi ukoliko dovoljno želimo, pokazuje nam Ivan Cvetković. Trenirao je bez atletske staze, finansijske podrške i stručne pomoći.

“Atletika nije bila kod nas toliko popularna, tek 2015. godine sam upoznao jednog prijatelja koji me je predložio da treniram u Leposaviću, kod mog pokojnog trenera Ratomira Maksimovića, i tako smo počeli. Prvi trening nam je bio 21. januara 2015. godine“, istakao je Ivan Cvetković.

Njegovi počeci nisu bili laki, a neretko je želeo i da odustane.

„Najteže mi je bilo 2016. godine, u Italiji, kada su mi promenili disciplinu. Mi smo se spremali za 800 metara, međutim, zbog neke kategorizacije upao sam u neku drugu disciplinu gde nisam moga da trčim 800, već 400 metara. Onda sam klonuo glavom, ali jedan cimer, iz Užica, Nebojša Đurić, on me je upitao šta je bilo, ja sam rekao da su mi promenili disciplinu i da neću da se bavim time, on mi je zatim rekao, pogledaj mene kakav sam, u kolicima, i mogu da uspem, a ti kao prav zdrav ne možeš. Onda sam razmislio i krenuo dalje“, priča Ivan.

Ivan je ispunio svoj san osvojivši zlato na Evropskom prvenstvu za paraolimpijce u Poljskoj 2021. godine u trci na 400 metara, a sada ispunjava i želje dece u svom rodnom mestu, gde je otvorio Atletski klub „Straža“.

„Što se tiče same atletike, može da se trenira ovde. Sada smo se pridružili atletsko-sportskom Udruženju ‘Sveta Srbija’ pa će nam oni i renovirati Omladinski centar, doneće nam neke rekvizite i poboljšaće nam uslove za bavljenje atletikom“, dodao je Ivan.

„Imamo puno zainteresovane dece iz drugih sela, ali zbog prevoza ne možemo da se organizujemo. Potreban nam je prevoz, neki manji kombi, kako bismo mogli da se okupljamo“, istakao je potpredsednik Atletskog kluba „Straža“ Dušan Ristić.

Zlatni Ivan postao je uzor deci u Kosovskom Pomoravlju.

„Za ovaj sport sam se odlučio zato što sam ga zavoleo kada sam video našeg trenera Ivana Cvetkovića da trenira, došao sam na prvi trening, bilo je dobro, i tako treniram već godinu dana. Moja prva medalja je iz Velikog Ropotova, a imam medalju i iz Šapca“, kazao je Viktor Mladenović za Gracanica online.

„Počeo sam da se bavim ateltikom oktobra meseca prošle godine. Odlučio sam da se bavim atletikom, jer kada vidite čoveka koji gradi put uspeha, poput Ivana, to je dodatna motivacija da se i vi bavite tim sportom“, rekao je Nikola Denić.

Ivan ima nebrojano medalja, a sledeći cilj mu je, kako kaže, odlazak na Olimpijske igre u Pariz. Ne sumnjamo da će se i iz Francuske vratiti sa medaljom.

Gracanica onlinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.