Italijanski ministar u Beogradu i Prištini: Ne plašite se dijaloga, ohrabrujemo strane da krenu napred

Foto: Instagram/RTK2

Ministar spoljnih poslova Italije, Luđi Di Majo, boravio je danas u Beogradu, pa potom i u Prištini – gde se sastao sa najvišim institucionalnim liderima. I jednoj i drugoj strani ukazao je na neophodnost nastavka dijaloga, a iz Prištine poručio da se Italija protivi promeni granica. 

Di Majo se u Beogradu još u jutarnjim satima sastao sa premijerkom Srbije, Anom Brnabić, potom sa svojim srpskim kolegom, Nikolom Selakovićem i predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Vučić je na sastanku izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Vlada italijanskog premijera stavila Srbiju visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta, jer su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana, saopštila je italijanska ambasada u Beogradu.

Vučić je sa italijanskim ministrom razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine i obavestio ga o toku razgovora.

Kazao mu je i da je Srbija uvek spremna za dijalog kao način rešavanja otvorenih pitanja i da se bori za kompromis, štiteći istovremeno svoje državne i nacionalne interese.

On je zahvalio na otvorenoj podršci Italije evropskim integracijama Srbije, dok je ministar Di Majo, potvrdio da je Italija zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da pomogne u procesu pregovora, naročito u sprovođenju neophodnih reformi.

Italijanski ministar je takođe čestitao srpskim vlastima na odličnim rezultatima, kada je u pitanju vakcinacija stanovništva i ponovio zahvalnost Italije za medicinsku pomoć, koju je Srbija pružila u najtežim trenucima, saopšteno je iz ambasade.

Nakon Beograda italijanski ministar posetio Prištinu

Nakon što je završio posetu Beogradu, italijanski ministar spoljnih poslova uputio se ka Prištini, gde se sastao sa visokim zvaničnicima i ujedno prisustvovao posebnoj sednici kosovskog parlamenta posvećenoj njemu.

Kosovo može uvek da se osloni na Italiju, kazao je Di Majo u svom obraćanju poslanicima, naglasivši ujedno da na to ukazuje i činjenica da je od 2019. tri puta boravio u Prišitni.

„Italija je to dokazala još od početka juna 12. 1999. godine, kada su naši vojnici ušli na Kosovo. Od tada nastavljamo da održavamo bezbednost u ovoj zemlji. Istorija je pokazala da ono što se dešava u ovom delu, bez sumnje ima neposredne posledice u Evropi i kod nas“, kazao je Di Majo, prenosi prištinska Koha.

Italijanski ministar je rekao i da njegova zemlja ne podržava ideju promene granica na Balkanu, te da su sa zabrinutošću gledali na nedavno ponovno pokretanje ove teme.

„Odbacujemo ove provokacije s apsolutnom odlučnošću, ali istovremeno moramo biti svesni da je samo konkretna evropska perspektiva u stanju da ukine nastavak nacionalizma kao i određeni politički avanturizam koji bi želeo da vrati Balkan 30 godina unazad“, kazao je italijanski ministar, prenosi Koha.

Pozvao je poslanike u parlamentu i kosovske institucije da se ujedine po pitanju dijaloga kako bi se što pre postiglo rešenje, a ujedno je zatražio veći angažman i od Beograda.

Kurti: Srbija da prizna Kosovo

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, takođe se obratio poslanicima. Zahvalio se Italiji na kontinuiranoj podršci Kosovu i pozivu na viznu liberalizaciju.

„Očekujemo da će EU održati reč i obezbediti liberalizaciju viza za Kosovo“, kazao je Kurti.

Pred poslanicima je ujedno rekao da je spreman za dijalog sa Beogradom s ciljem uzajamnog priznanja.

I danas je govorio o svojim predlozima koje je izneo Vučiću u Briselu, ponovivši da se zalaže za „deklaraciju o miru i nenapadanju“, unapređeni model ekonomske saradnje i reciprocitet u svim oblastima odmah nakon priznanja, uključujući pitanje manjina.

Neposredno pre održavanja sednice u Prištini, Di Majo se sastao sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, Donikom Gervalom.

Nakon ovog sastanka kazao je da Kosovo ne bi trebalo da se plaši dijaloga sa Beogradom jer će ovim procesom, kako je kazao, samo poboljšati poziciju Kosova na međunarodnom planu.

„Kao što smo ohrabrili Srbe, ohrabrujemo i Kosovo da krene napred, konstruktivno i u otvorenom duhu da postigne rezultat koji je ambiciozan projekat, ali dostižan ako postoji politička volja. Olakšavanja od EU i snažna podrška SAD-a glavna su istorijska prilika za obe zemlje“, kazao je Di Majo nakon ovog sastanka, prenosi KosovaPress.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.