Tragično pogođena virusom korona, Italija spašava maleno srce sa Kosova

FOTO: Bogdan Arsić se oporavlja u Italiji/Visoki Dečani

Iako Italija prolazi kroz jedan od najtežih perioda u svojoj novijoj istoriji, boreći se protiv epidemije virusa COVID – 19 koji je desetkovao ovu zemlju, njena humanost za druge i dalje ne jenjava. Ona skoro dva meseca čuva jedno malo srce sa Kosova.

Dvogodišnji Bogdan Arsić iz Preoca, posle teške operacije srčanih zalistaka, oporavlja se u bolnici „San Donato“ u Milanu.

Dugačak je niz humanih ljudi za ovaj plemenit podvig. Zahvaljujući angažovanju oca Benedikta, monaha iz Metohije, a po rođenju Frančeska Skarfija iz Sirakuze, naporima humanitarne organizacije „Amici di Dečani“, čiji je on osnivač, volonterima organizacije „Cuorre Fratello“, prevodiocu Mirku Vasiću, te konačno požrtvovanosti i veštini italijanskih lekara, izlečeno je i 12. dete sa Kosova u okviru programa „Radosti srca“.

Program su za decu sa teškim srčanim smetnjama i oboljenjima osmislili italijanski prijatelji Dečana.

Mali Bogdan se posle ukupno 18 sati operacija, sada uspešno oporavlja pored svoje majke Ljiljane na intenzivnoj nezi milanske bolnice.

Najkomplikovanija je bila prva operacija koja je trajala sedam sati, a potom su usledile još dve – od dva i četiri sata.

„Dok se svet pita o značenju pojmova kao što su epidemija ili pandemija, grupa hrabrih lekara i medicinskih radnika nastavlja svoj pažljiv rad u Poliklinici San Donato, vraćajući nam malog Bogdana Arsića u odličnom fizičkom stanju. 

Ko bi mogao da tvrdi da je na fotografiji to isto dete posle samo dvadeset četiri dana? Život je takav, Božji dar, misteriozan i posebno moćan, posebno kod mališana. U narednim danima pažljivo će se procenjivati oporavak, i odlučivati shodno tome da se Bogdan otpusti ili da ostane pod nadzorom u bolnici. Ono što možemo reći kao laici je da je najgore prošlo. Hvala svima“ – poručili su prijatelji Dečana posle operacija.

Bogdan je u pratnji svoje majke otišao u Italiju 22. januara.

Sada se svakim danom oseća sve bolje, a lekari pominju 5. april kao mogući datum njegovog povratka na KiM.

Arsići žive u Preocu, maloj enklavi blizu Gračanice.

Bogdana sada željno iščekuju njegove dve starije sestre, desetogodišnja Andrijana i osmogodišnja Kristina, sa ocem Mirkom.

FOTO: Ljiljana i Bogdan sa prijateljima po dolasku u Italiju/Amici di Dečani

Otac Benedikt se prethodno pobrinuo za sređivanje dokumentacije Arsićima koja im je bila potrebna za put i operaciju. Osim Prijatelja Dečana koji su se dobrim delom pobrinuli za potrebna finansijska sredstva, volonteri udruženja „Cuore Fratello“ (Bratsko srce), obezbedili su smeštaj za Ljiljanu i Bogdana u naselju San Donato Milaneze za vreme dok su van bolnice.

Oni su ih takođe u bolnici redovno posećivali.

Uprava bolnice „San Donato“ je sa svoje strane obezbedila medicinske stručnjake i uslove za Bogdanovo lečenje.

Otac Benedikt, sa ostalim članovima Prijatelja Dečana, već nekoliko godina pomaže bolesnoj deci sa Kosova i Metohije da se leče u prestižnim italijanskim bolnicama. Radi se o komplikovanim i skupim operacijama, uglavnom na srcu.

Tako je već dvanaestoro dečaka i devojčica iz siromašnih porodica sa KiM –  iz srpskih i albanskih porodica, izlečeno u bolnicama u Rimu i Milanu.

Takođe, najmanje jednom godišnje obezbeđuju boravak desetak italijanskih lekara specijalista na Kosovu i Metohiji koji ovde obavljaju preglede dece u toku nedelju dana.

Volonteri Bratskog srca takođe učestvuju u humanitarnim akcijama sa svojim italijanskm sunarodnicima.

FOTO: Bogdanova porodica ispratila je svog mezimca na put sa mamom, sada ih u Preocu čekaju da se vrate/Amici di Dečani


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.