Istraživanje: Svaka druga osoba sa teškim oblikom kovida razvije druge tegobe

Foto: Printscreen, N1

Jedna od dve osobe hospitalizovane zbog teškog oblika kovida-19 razvije druge zdravstvene tegobe, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica, prenosi N1.

Autori studije, objavljene u časopisu „The Lancet“, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije usled teškog oblika kovida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta. Ali se, takođe, često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško obolelih od novog koronavirusa je velika čak i među mladima, koji su do tada bili „zdravi pacijenti“. Pa tako 27 odsto njih od 19 do 29 godina razviju komplikacije, dok 37 odsto njih od 30 do 39 godina razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog kovida-19.

„Ovo istraživanje protivreči dosadašnjem narativu da je kovid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije“, rekao je jedan od autora studije, profesor Kalum Semple, sa univerziteta u Liverpulu i dodao:

„Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i kod mlađih odraslih ljudi, zbog toga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahteva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, odnosno vakcinaciju“.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena i nešto učestalije kod pripadnika bele rase.

Nakon teškog kovida i otpuštanja iz bolnice, svaki treći pacijent nije mogao sam o sebi da se brine, bez obzira na godine starosti, rasu ili pol.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.