Islamska zajednica Kosova uznemirena ilegalnim goranskim džamijama u Dragašu

Izvor: Kosovo24časa

Već 13 godina u Opštini Dragaš postoje dve ilegalne džamije gde uglavnom klanjaju građani goranske zajednice. Službenici Islamske zajednice su izjavili da nemaju kontrolu nad ovim džamijama i pozvali su organe reda da kontrolišu njihove aktivnosti.

Prema izjavi sekretara islamske zajednice u Dragašu Naila Halimija, džamije su odvojene tokom Ramazana 2004 – 2005 godine i formirani su paralelni džemati, odnosno paradžemati. Oni se trude da se podelom literature, posebnim folklorom, skraćenim pantalonama ili orjentalnom odećom, ili sa dugim bradama, razlikuju od ranije tradicije koju smo ovde imali. Takođe izjavljuje da nisu mogli zaustaviti ove ilegalne aktivnosti jer se objekti nalaze na privatnim posedima.

“Mi smo odmah informisali organe reda da treba da obrate pažnju na te ljude jer danas mogu izaći sa ezanom a sutra mogu izaći sa drugim aktivnostima a tada, kad bude kasno – biće ih problem zaustaviti," izjavio je Nail Halimi sekretar Islamske zajednice Dragaša za Slobodnu Evropu.

Vernici u glavnoj džamiji ističu da osobe koje klanjaju u ovim džamijama ne pripadaju tradicionalnom islamu.

“Odeća im je tursko – arapska, ne oblače se kao mi, pantalone su im kraće, imaju duže brade. Musliman treba da bude skroman, realan, onako kako ga je stvorio Bog,” izjavio je jedan od vernika glavne džamije u Dragašu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.