Odložena realizacija projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“

Višegrad
Foto; Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji

Zbog novonastale situacije u vezi sa koronavirusom, u junu mesecu neće biti moguća realizacija devetog projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske“. Predlog o promeni termina za avgust mesec, upućen je u dvadeset lokalnih zajednica Republike Srpske i distrikta Brčko, saopštili su iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.

Zbog globalne pandemije virusa korona u Republici Srpskoj, regionu i svetu došlo je do zastoja mnogih ključnih životnih i ekonomskih projekata, te je nemoguće realizovati kao i svih prethodnih godina termin u junu – odnosno od 19. do 27. juna, navode iz ovog Odbora.

Novi predviđeni, predloženi i jedini mogući termin za ovaj projekat je za četiri meseca odnosno od 20. do 28. avgusta ove godine.

Iz Odbora poručuju da su obavestili lokalne zajednice o predlogu, „uvažavajući njihovo mišljenje, mišljenje osnovnih škola i porodica domaćina“.

Takođe, dodaju da su u kontaktu sa Ministarstvom prosvete i kulture Republike Srpske, kao i da moraju uvažiti mišljenje i podršku Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara BiH koje izdaje deci sa KiM dozvolu za ulazak u BiH i RS pod posebnim uslovima kao i mišljenje osnovnih škola, srpskih opština i porodica na Kosovu i Metohiji.

„Ako se život svih nas kako predviđaju tokom juna vrati u normalne tokove i postanu uslovi bezbedni, želja nam je da ne prekinemo ovaj značajan po redu deveti i jedinstveni projekat u regionu“ dodaje se u saopštenju.

Planirano je da ove godine u sedmodnevni posetu u Republiku Srpsku dođe 22 autobusa sa oko 1.100 učenika iz socijalno ugroženih porodica uzrasta od 10 do 15 godina u pratnji prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije. Među njima, planiran je i dolazak jednog autobusa sa decom i mladima sa poteškoćama u razvoju, u pratnji svojih roditelja iz Udruženja „Podrži me“, iz Kosovske Mitrovice.

Do sada je u organizaciji ovog Odbora u osam projekata od 2012. godine, bilo oko 4.500 dece i oko 320 prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije u 28 gradova i opština Republike Srpske.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.