IPŽP: Pet političkih subjekata u predizbornoj kampanji kažnjeno sa 31.900 evra

Izborni panel za žalbe i predstavke

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) na današnoj sednici razmotrio je devet žalbi koji su podneli politički subjekti i drugi akteri na izborima zbog kršenja Kodeksa ponašanja političkih subjekata. IPŽP je odlučio da sedam od devet žalbi prihvati kao osnovane, jednu odbije kao neosnovanu, a jednu odbaci, dok su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 31.900 evra.

Uprava za inspekciju Glogovca podnela je tri žalbe, jednu protiv AAK, jednu protiv PDK i jednu žalbu protiv pokreta Samoopredeljenje (LVV).

Pokret Samoopredeljenje podneo je takođe tri žalbe i to protiv AAK, PDK i protiv opštinske izborne komisije (OIK).

Demokratska stranka Kosova (PDK) podnela je žalbu protiv Pokreta Samoopredeljenje.

Opštinska izborna komisija (OIK) podnela je žalbu protiv Pokreta Samoopredeljenje.

GI „Za Slobodu, Pravdu i Opstanak“, podnela je žalbu protiv Srpske liste.

Nakon razmatranja ovih žalbi IPŽP je novčano kaznio Alijansu za budućnost Kosova (AAK) sa 1.500 evra, PDK sa 20.000 evra, LDK sa 2.000, LVV u iznosu od 7.200 evra, dok je Srpska lista novčano kažnjena sa 1.200 evra.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori održavaju se 14. februara. Ukupan broj birača je 1.794.862, što je 143.006 manje nego na izborima 6. oktobra 2019. Prijavljeno je 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dve koalicije i 5 građanskih inicijativa. Za jedno od 120 mesta u kosovskom parlamentu prijavilo se ukupno čak 1.079 kandidata. U ponoć počinje predizborna tišina.

Više o predstojećim izborima čitajte na našoj tematskoj stranici: Kosovski parlamentarni izbori 2021.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.