Glišić: Nema boljitka za Srbe na KiM, pogrešio sam podrškom izborima 2016.

FOTO: Vladan Glišić/KoSSev
FOTO: Vladan Glišić/KoSSev

Beograd nema jasan odgovor na pitanje zarad koga će biti bolji život kosovskih izbora u nedelju, kako to kaže. „Samo fraze“ – uoči početka izborne tišine na Kosovu a pred vanredne parlamentarne uzbore, oglasio se samostalni poslanik srpskog parlamenta Vladan Glišić. Podržava stav Otadžbine i lidera pokreta „Oslobođenje“, Mlađana Đorđevića da na izbore u nedelju ne treba izlaziti jer nema boljitka i jer se time izdaju srpski interesi, te da je pogrešio kada je 2016. i sam podržao izlazak Srba na kosovske lokalne izbore.

„Nije tajna da se u mnogim tačkama političkog delovanja ne slažem sa stavovima ili metodama političke borbe ove dve organizacije. Ipak, ovog puta su me njihov stav i razlozi za taj stav naveli na to da se zamislim“, naveo je u saopštenju za medije ovaj poslanik.

„Кažu da je poziv iz Beograda za izlazak na ove izbore kvislinški, da je ‘Srpska lista’ sve samo ne srpska i da je i ona – kvislinška. Nisam siguran da li su i poziv iz Beograda i ‘Srpska lista’ kvislinški ali siguran sam da jesu kolaboracionisti sa trenutnim okupatorom КiM. I siguran sam da su to bile sve vlade i svi režimi od 5.oktobra 2000.godine do danas. Samo se nivo saradnje sa okupatorom menjao. Кako je koja ekipa dolazila na vlast morala je sve više i doslednije da sarađuje sa okupatorom (čitaj NATO) jer je preuzimala državu sve manje suverenu i sve nesposobniju da se okupaciji suprotstavi“.

Ipak, Glišić kaže, da to što vidi kao kolaboraciju jeste takođe i usled toga što nisu imali mnogo mogućnosti da postupaju drugačije, te da su Srbi upravo „mnogo veći deo istorije bili u takvoj iznudici nego što su bili slobodni i suvereni“.

„Potaknut takvim razmišljanjem i sam sam 2016. godine podržavao Srbe da izađu na neke od lokalnih izbora na КiM znajući da je to kršenje Ustava Srbije ali u nadi da će tako moći sami sebi da pomognu kad već Beograd to ne može. I sada mislim da sam pogrešio. Tačno je ono što je ‘Otadžbina’ navela u svom saopštenju protiv izlaska na predstojeće prištinske izbore – posle 8 godina ovakve politike Srbi na КiM su u gorem položaju“.

„Nisam siguran da je sve što predlažu ljudi iz ‘Otadžbine’ i ‘Oslobođenja’ dobro, ali po pitanju izlaska na ove, prištinske izbore – izgleda da su oni u pravu, više nego ja 2016.godine i više nego predsednik Srbije onda, a i danas“, poručio je Glišić, nekadašnji visoki funkcioner pokreta Dveri a sada samostalni poslanik.

Pročitajte intervju koji je Glišić dao za KoSSev pre 6 godina

Briselski sporazumi su samo smokvin list na golotinji povlačenja Srbije sa KiM-a

On je podsetio upravo na Vučićev poziv Srbima da izađu na izbore „nepriznate države Кosovo“, tvrdeći da je to uslov za opstanak Srba na КiM i put ka boljem životu Srba na КiM, ali da je istovremeno Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin.

Ovaj poslanik tvrdi da je presuda doneta „bez ijednog materijalnog dokaza“ i na osnovu svedočenja dvojice Albanaca, a da je svedočenje bilo „krajnje sumnjivo“. „Niko iz državnih institucija Srbije na ovo nije reagovao. Nema smisla da reaguju kada je ovo samo jedan od mnogih slučajeva nepravde i progona koji se sprovodi nad Srbima na КiM“, naveo je Glišić.

„Da li će Srbi moći da se vakcinišu tamo gde žive? Da li će povratnici biti zaštićeni od nasilja? Da li će uopšte biti povratnika? Da li će zaustaviti iseljavanje Srba sa КiM? Da li će raspustiti vojsku Кosova? Hoće – kao što su i do sada….“

„Dakle, ovi izbori su zarad boljeg života – koga? Jednostavno pitanje na koji režim u Beogradu nema ni jasan a ni komplikovan odgovor. Samo fraze“ poručio je u saopštenju za medije.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.