Stranke na Kosovu kažnjene sa milion i po evra za 8 godina

Izborni panel za žalbe i predstavke
FOTO: KoSSev

Političkim strankama na Kosovu su tokom izbornih procesa u periodu od 2009. do 2017. godine izrečene novčane kazne u iznosu od oko 1.5 miliona evra, dok je izbornom panelu za žalbe u periodu od 2000. do 2017. godine pristiglo 29.730 žalbi, saopšteno je u izveštaju Izbornog panela za žalbe i predstavke, prenosi RTK2.

Predsednica Izbornog panela za žalbe i predstavke, Giljtene Suljejmani je prilikom predstavljanja izveštaja istakla da su glavni problemi sa kojima se suočavaju tokom izbornih procesa kratki rokovi za rešavanje žalbi, lažno predstavljanje i zloupotreba identiteta birača iz inostranstva.

„Najveći izazovi su rešavanje tužbi u kojima se naglašava da postoje elementi krivičnog dela, za koje policija traži određene informacije, što iziskuje puno vremena. Problem sa kojim se susrećemo je zloupotreba glasova iz inostranstva. Izborni panel za žalbe i predstavke ima kapaciteta da istraži ove slučajeve, ali nedostatak informacija sa kojima se suočavamo je sam po sebi izazov“, rekla je Suljejmani.

Šef Misije OEBS-a na Kosovu, Jan Bratu, izrazio je zadovoljstvo radom Izbornog panela za žalbe i predstavke, ocenivši poslednji izborni proces najboljim u regionu.

„Ovaj izveštaj pokazuje da Izborni panel za žalbe i predstavke svoj posao obavlja transparentno i verodostojno. Ovaj skup statističkih podataka je važan ne samo za nadležne institucije, već i za civilno društvo i sve one koji žele da analiziraju rad ove institucije. Ovakvi izveštaji će u velikoj meri unaprediti predstojeće izborne procese“, zaključio je Bratu.

Izbornom panelu za žalbe i predstavke je u periodu od 2000. do 2017. godine pristiglo 29.730 žalbi.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.